Korzenne crumble ze śliwkami
„Ostatnio jest to nasz ulubiony deser. Zajadamy się nim od kilku tygodni w każdą niedzielę, a jego korzenny aromat przypomina nam o zbliżających się szybkimi krokami świętach. Można go z powodzeniem przyrządzić także z mrożonych śliwek, których ja mam akurat pod dostatkiem. Zazwyczaj podaję go z kulką lodów waniliowych, ale i bez nich jest doskonały.”
Korzenne crumble ze śliwkami
Składniki dla 4 osób:
Kruszonka:
150g mąki pszennej
75g masła
75g cukru
1/2łyżeczki przyprawy do piernika
500g mrożonych lub świeżych śliwek węgierek
2 łyżki masła
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Wyjmij śliwki z zamrażarki i zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie pokrój je na ćwiartki.
Wymieszaj mąkę z cukrem i przyprawą do piernika. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i zrób kruszonkę. Ja wykorzystuję do tego moje ulubione narzędzie czyli siekaczkę. Jeśli takowej nie posiadasz możesz posiekać wszystko nożem lub rozetrzeć widelcem, aż powstaną grudki podobnej wielkości.
Rozgrzej na patelni masło. Wsyp śliwki i smaż przez około 15 minut, aż woda odparuje. Oprósz je cukrem i cynamonem. Smaż jeszcze 2 minuty. Rozłóż do ceramicznych foremek wysmarowanych masłem. Posyp korzenną kruszonką. Zapiekaj 25 minut w temp. 180°C. Podawaj lekko ciepłe z kulką lodów waniliowych.
Przepis dodaję do akcji