Korniszony
„Korniszony (nie mylić z ogórkami konserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.”
Korniszony (źródło przepisu "Smacznego")
Składniki:
1,5 kg małych jędrnych ogórków
1 papryczka chili
1 czerwona cebula
3 kwiatostany kopru
2 łyżeczki ziarenek kolorowego pieprzu
120g soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka octu
2 litry zimnej wody
WYKONANIE Ogórki dokładnie wyszorować miękką szczoteczką. Opłukać dwa razy. Przełożyć do garnka. W litrze zimnej wody rozpuścić 80g soli. Zalać ogórki i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień wyjąć ogórki z zalewy i przepłukać zimną wodą. Osączyć. Opłukać kwiatostany kopru i papryczkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w paseczki. Przygotowane składniki umieścić w suchych i wyparzonych słoikach. Dodać ziarenka pieprzu. Zagotować w garnku pozostały litr wody z resztą soli i cukrem. Dodać ocet. Wymieszać i zalać ogórki w słoikach. Słoiki mocno zakręcić wyparzonymi i wytartymi do sucha wieczkami. Pasteryzować 25 minut. Zimne wynieść do chłodnej spiżarni.
Smacznego :)
Aronia