Kompot śliwkowo-korzenny

Kompot śliwkowo-korzenny

Zdjęcie - Kompot śliwkowo-korzenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Oglądałam kiedyś film "Magia Zmysłów", w którym to Hidsuska prowadzi sklep z przyprawami. Nie jest to taki zwykły sklep, a właścicielka posiada wielki dar. Leczy dusze, rozgania problemy, zaprowadza harmonię... a wszystko to za pomocą odpowiednich przypraw i ich właściwości. Przyprawy bowiem, kryją w sobie moc i odrobinę magi ;)
A dla pragnących poznać magiczną moc przypraw mam dziś przepis na kompot. Napój ten wspaniale rozgrzewa ciało oraz wyostrza zmysły. Wszak użyte do jego przygotowania przyprawy, to znane afrodyzjaki. Uwaga - uzależnia ! ;)


Składniki:

* 1 kg śliwek węgierek lub innych
* 1 litr wody
* 2 gwiazdki anyżu
* 5 ziaren kardamonu
* 1 laska cynamonu
* cukier brązowy( ilość wedle upodobań )


Wykonanie:

Śliwki umyć, wypestkować i umieścić w dużym garnku. Dodać gwiazdki anyżu, ziarna kardamonu ( ja nie wyłuskiwałam ), oraz laskę cynamonu. Całość zalać wodą, przykryć pokrywą i zagotować.
Kiedy woda zawrze, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Kompot odcedzić i dosłodzić do smaku.

Najlepiej smakuje na gorąco.

Zdjęcie - Kompot śliwkowo-korzenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kompot śliwkowo-korzenny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów