Koktajl z pieczonym burakiem
Pierwszy przepis po świętach zwykle jest lekki i zdrowy. Większość z nas chwilowo dość ma sałatek z majonezem, ciężkich serników i słodkich mazurków, dlatego mam dziś dla Was pyszny koktajl. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie. Słodki burak i banan świetnie się ze sobą uzupełniają. Do tego piękny kolor całości, który świetnie poprawi nam humor w te nieco zimne, wiosenne dni.
Składniki:
- średniej wielkości burak
- dojrzały banan
- pół gruszki
- pół pomarańczy
- łyżka otrębów owsianych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki mleka
Wykonanie:
Buraka umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygnie, obrać go ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera razem z pokrojonym bananem, gruszką, pomarańczą i otrębami. Dodać mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Smacznego :)