Koktajl z pieczonym burakiem

Koktajl z pieczonym  burakiem

Pierwszy przepis po świętach zwykle jest lekki i zdrowy. Większość z nas chwilowo dość ma sałatek z majonezem, ciężkich serników i słodkich mazurków, dlatego mam dziś dla Was pyszny koktajl. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie. Słodki burak i banan świetnie się ze sobą uzupełniają. Do tego piękny kolor całości, który świetnie poprawi nam humor w te nieco zimne, wiosenne dni.

Zdjęcie - Koktajl z pieczonym  burakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • średniej wielkości burak
  • dojrzały banan
  • pół gruszki
  • pół pomarańczy
  • łyżka otrębów owsianych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki mleka 

Wykonanie:

Buraka umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygnie, obrać go ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera razem z pokrojonym bananem, gruszką, pomarańczą i otrębami. Dodać mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Smacznego :)

Zdjęcie - Koktajl z pieczonym  burakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów