Koktajl buraczany z jabłkiem
- Wynik: 5
- Czas przygotowania: 3minuty
- Czas gotowania: 2minuty
Ostatnio mam fazę na różnego rodzaju koktajle. Kiedyś miksowałam tylko truskawki lub maliny z mlekiem czy jogurtem. Dzisiaj wrzucam do blendera wszystko co mam pod ręką. Staram się tylko dobrać tak smaki, żeby do siebie pasowały. Moja dzisiejsza propozycja to burak z jabłkiem oraz grejpfrut i kilka listków mięty. Efekt zaskakujący ale raczej w pozytywną stronę. Gorzki grejpfrut zdominował nieco ziemisty smak burak a mięta pozostawia świeży powiew na samym końcu. Ja zmiksowałam całego grejpfruta, można wycisnąć sam sok.
Składniki
- mały buraczek ćwikłowy - 1 szt.
- grejpfrut - 1 szt.
- kwaśne jabłko - 1 szt.
- mięta - kilka listków
- ew. miód - do smaku
- woda - ok. 1 szklanka
Buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Dodać grejpfruta pozbawionego skóry i jabłko oraz kilka listków mięty. Wszystko razem zmiksować stopniowo dodając wodę. Ilośc wody zależy od tego jak soczysty jest grejpfrut i jaką gęstość preferujecie. Na koniec można dosłodzić miodem.
Na zdrowie:)