Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym

Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym

Zdjęcie - Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam słabość do wszelkich „puddingowych” konsystencji. Uwielbiam budyń, desery na bazie nasion chia, wszystkie kisiele i inne tego typu delikatne „ciągutki”. Tapioka też nalezy do moich faworytów, jest taka kremowa i delikatna!

Zdjęcie - Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To, że ziarenka tapioki w zasadzie nie mają smaku traktuję jako ich duży plus. Z łatwością można za pomocą dodatków wymyślać ciągle nowe jej odsłony. Tym razem wykorzystałam mleczko kokosowe i cukier kokosowy. Ten ostatni sprawia, że cały pudding zyskuje delikatną, nutę i kolor karmelu- świetnie łączy się z kokosowym aromatem mleczka. Spróbujcie koniecznie tego połączenia, moim zdaniem uzależnia :)

Zdjęcie - Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ponieważ mleczko kokosowe lubi mieć różną konsystencję (w puszce zdarza mi się znaleźć zarówno gęste jak i zupełnie płynne mleczko), trzeba mieć w pogotowiu trochę mleka (zwykłego lub roślinnego), a nawet wody, i w razie konieczności dolać do gotującej się tapioki, aby uzyskać zadowalającą nas konsystencję deseru. Pamiętajcie, pudding z tapioki zgęstnieje po ostudzeniu do w lodówce.

Zdjęcie - Kokosowy pudding z tapioki z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna sprawa- mus z truskawek to dodatek opcjonalny. Kremowa tapioka świetnie łączy się generalnie z wyrazistymi, słodko-kwaskowatymi dodatkami jak świeże owoce czy te w zmiksowanej formie (np. mango z sokiem z limonki). Najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Składniki:
  • mleczko kokosowe - 1,5 szklanki
  • tapioka - 0,5 szklanki (małe kulki)
  • mleko - wg. uznania, do dolania w razie konieczności, zwykłe lub roślinne
  • cukier - ok. 2 łyżki (lub do smaku), polecam cukier kokosowy
  • sól - duża szczypta
  • Dodatki:
  • truskawki - 2 szklanki
  • cukier - do smaku
  • nasiona gratanu, maliny, porzeczki - opcjonalnie
Przygotowanie:

Tapiokę namocz przez 30 minut-1 godzinę w mleku. Dodaj szczyptę soli i cukier, gotuj do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. pół godziny, aż ziarenka staną się miękkie i zupełnie przejrzyste. Jeśli pudding okaże się zbyt gęsty, dolej nieco mleka/wody- pamiętaj, że jeszcze stężeje w lodówce!

Pudding przelej do miseczek i schłódź w lodówce (choć możesz zjeść tez od razu, na ciepło!).

Truskawki obrane z szypułek zmiksuj na gładki mus. W razie konieczności dopraw go cukrem.

Na gotowy pudding z tapioki wlej warstwę musu i dodaj świeże owoce. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów