Kokosowa krówka

Kokosowa krówka

Zdjęcie - Kokosowa krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Kokosowa krówka to lekkie ciasto na biszkopcie kakaowym z kremem kokosowym, warstwą słonych krakersów i słodkim kajmakiem. Ciasto ma fajny smak, krakersy przełamują słodycz kajmaku i reszty ciasta. Całość mięciutka i naprawdę pyszna :-)

Blaszka: 23 x 33 cm

Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek M w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem kokosowy:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:
  • 2 duże opakowanie solonych krakersów
  • kajmak
  • kakao do oprószenia ciasta


Biszkopt:
1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy.
2. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Jak będzie ubita, to dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Jak masa będzie lśniąca, to wtedy dodajemy po jednym żółtku.
3. Na samym końcu w dwóch/trzech partiach dodajemy mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach miksera.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy. Kroimy na dwa placki.

Krem:
1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy, żeby napęczniała. Następnie chwilkę podgrzewamy i zostawiamy do wystudzenia.
2. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, dodajemy do niej cukier puder, oraz wiórki kokosowe. Pod sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników.
Masę dzielimy na 3 części (ja na wierzch zostawiłam kilka łyżek masy, tak żeby rozsmarować na cieście)

Przełożenie ciasta:
Na pierwszy biszkopt wykładamy pierwszą część masy - układamy krakersy - na krakersach rozsmarowujemy kajmak (ja nie dawałam dużo, żeby nie było zbyt słodko, na całość dałam 1/2 puszki kajmaku) - ponownie układamy krakersy - na krakersy dajemy kolejną część masy - drugi biszkopt - masa - oprószamy kakao

Ciasto wkładamy do przestudzenia do lodówki.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Kokosowa krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowa krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kokosowa krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów