Kofty z indyka

Składniki i przygotowanie pit z koftami z indyka i sosem tzatziki:
Składniki na kofty z indyka:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- kawałek czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- olej Kujawski z ziołami “Pomidor, czosnek, bazylia”
- sól i pieprz
Sos tzatziki:
- 200 g jogurtu greckiego
- mały ogórek
- koperek
- łyżka oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek”
- sól i pieprz
Pita z koftami i sosem tzatziki:
- sałata lodowa,
- ogórek,
- czerwona cebula,
- pomidor,
- papryka,
- sos tzatziki,
- pity
Przyrządzanie koft z indyka:
1️⃣ Mięso mielone mieszamy dokładnie z posiekaną czerwoną cebulą, natką pietruszki i ziołowym olejem Kujawski.
2️⃣ Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem.
3️⃣ Formujemy kofty.
4️⃣ Grillujemy je z dwóch stron na rumiany kolor. Na grilla dorzucamy pity.
5️⃣ Ogórek ścieramy i odciskamy z niego wodę, mieszamy z jogurtem, koperkiem, dodajemy olej z czosnkiem, sól i i pieprz.
6️⃣ Pitę nadziewamy warzywami, koftami z indyka i sosem tzatziki.