Kluski śląskie ze szpinakiem

Kluski śląskie ze szpinakiem

Pomysł na wiosenne kluski śląskie, w kolorze zielonym. Żeby uzyskać taki efekt, wystarczy dodać do ziemniaczanej masy, kilka liści świeżego szpinaku. Jeżeli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej, samo zrobienie klusek nie zajmie Ci dużo czasu, a gotowanie trwa dosłownie chwilę.

Polecam takie kluseczki na niedzielny, proszony obiad, urozmaicą monotonne dodatki tj. ziemniaki i makaron. Podaj je z gulaszem, warzywną potrawką, a na szybko z wątróbką drobiową smażoną na cebuli ?

Zdjęcie - Kluski śląskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 4 – 5 dużych liści świeżego szpinaku
  • 1 jajko

W większym garnku, postaw wodę do zagotowania.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki, zmiel w maszynce do mięsa, razem ze szpinakiem. Masę ziemniaczano – szpinakową, daj do miseczki lub na talerz i mocno ubij ( uklep ) na płasko.

Wykrój 1/4 część ziemniaków i odłóż. W puste miejsce nasyp mąkę ziemniaczaną i wyrównaj. Dołóż odłożone ziemniaki. Do masy dodaj jajko.

Zacznij wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto ciągle się klei, dosyp jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Gotowa masa, powinna być elastyczna i gładka.

Z masy odrywaj kawałki, wielkości dużego orzecha włoskiego. Formuj kuleczki. Na środku, wyciśnij dziurkę.

Do gotującej wody, dodaj 2 łyżeczki soli. Kluski daj na wrzątek i zmniejsz gaz do minimum. Kluski gotuj od wypłynięcia około 3 – 4 minuty na delikatnie gotującej się wodzie. W czasie gotowania, można delikatnie mieszać kluski drewnianą łyżką.

Gotowe kluski odcedź i od razu podawaj ?

Zdjęcie - Kluski śląskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów