Kluski śląskie ze szpinakiem

Pomysł na wiosenne kluski śląskie, w kolorze zielonym. Żeby uzyskać taki efekt, wystarczy dodać do ziemniaczanej masy, kilka liści świeżego szpinaku. Jeżeli ugotujesz ziemniaki dzień wcześniej, samo zrobienie klusek nie zajmie Ci dużo czasu, a gotowanie trwa dosłownie chwilę.

Polecam takie kluseczki na niedzielny, proszony obiad, urozmaicą monotonne dodatki tj. ziemniaki i makaron. Podaj je z gulaszem, warzywną potrawką, a na szybko z wątróbką drobiową smażoną na cebuli 🙂

Zdjęcie - Kluski śląskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 4 – 5 dużych liści świeżego szpinaku
  • 1 jajko

W większym garnku, postaw wodę do zagotowania.

Ugotowane i wystudzone ziemniaki, zmiel w maszynce do mięsa, razem ze szpinakiem. Masę ziemniaczano – szpinakową, daj do miseczki lub na talerz i mocno ubij ( uklep ) na płasko.

Wykrój 1/4 część ziemniaków i odłóż. W puste miejsce nasyp mąkę ziemniaczaną i wyrównaj. Dołóż odłożone ziemniaki. Do masy dodaj jajko.

Zacznij wyrabiać ciasto, jeżeli ciasto ciągle się klei, dosyp jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Gotowa masa, powinna być elastyczna i gładka.

Z masy odrywaj kawałki, wielkości dużego orzecha włoskiego. Formuj kuleczki. Na środku, wyciśnij dziurkę.

Do gotującej wody, dodaj 2 łyżeczki soli. Kluski daj na wrzątek i zmniejsz gaz do minimum. Kluski gotuj od wypłynięcia około 3 – 4 minuty na delikatnie gotującej się wodzie. W czasie gotowania, można delikatnie mieszać kluski drewnianą łyżką.

Gotowe kluski odcedź i od razu podawaj 🙂

Zdjęcie - Kluski śląskie ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Roladki ziemniaczane ze szpinakiem - Zakręcony wege obiad

Roladki ziemniaczane ze szpina…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
1

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu

Kotlety jajeczne z dodatkiem r…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ze szpinaku z kalarepą i pistacjami – prosta i wiosenna
1

Sałatka ze szpinaku z kalarepą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szpinakowa ciabatta

Szpinakowa ciabatta

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kotlety jajeczne ze szpinakiem
1

Kotlety jajeczne ze szpinakiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

Makaron z gorgonzolą, szpinaki…

Tyna Tyna
In cooking we trust