Klasyczny omlet jajeczny

Klasyczny omlet jajeczny
Zdjęcie - Klasyczny omlet jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny omlet jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny omlet jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny omlet jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny omlet jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Klasyczny omlet jajeczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Jajka dokładnie ubijamy z mlekiem na puszystą masę, po czym doprawiamy solą i pieprzem.


Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej Kujawski, wylewamy masę jajeczną, zmniejszamy ognień i smażymy. W czasie smażenia delikatnie naruszamy ścinającą się masę. Dzięki temu omlet będzie miał bardziej puszystą i grubszą fakturę.


Dodajemy ulubione dodatki (np. ser, zioła, warzywa, wędliny). Następnie za pomocą płaskiej łopatki składamy omlet w połowie. Smażymy do pożądanego stopnia ścięcia. Dla mocniejszego wysmażenia możemy przełożyć omlet na druga stronę. Podajemy od razu po przyrządzeniu.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów