Kisiel wiśniowy z tapioką

Kisiel wiśniowy z tapioką
Szybki, prosty, smaczny, a zarazem zdrowy deser. Wszystko to w jednym kubeczku, kubeczku z kisielem wiśniowym z tapioką.
Wiśnie możecie zastąpić swoimi ulubionymi owocami. Sprawdzą się tu doskonale wszelkie owoce jagodowe, ale równie dobrze możecie poeksperymentować, np z mango czy ananasem.
Jako dodatki do takiego deseru polecam jogurt naturalny, gęste mleko kokosowe oraz orzechy czy granolę.
Deser przygotujecie bardzo szybko, a jego wykonanie jest banalnie proste i nieskomplikowane.
Zdjęcie - Kisiel wiśniowy z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


KISIEL WIŚNIOWY
Z TAPIOKĄ





Składniki:

  • 200 g mrożonych wiśni
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego/ ksylitol lub cukier
  • 1 łyżka drobnych kuleczek tapioki
  • szczypta cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 4-5 nasion kardamonu





Przygotowanie:



1. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier/słodzić oraz przyprawy.
Garnek ustawić na małym ogniu i gotować, do momentu, aż wiśnie zaczną się rozpadać.




2. Kuleczki tapioki dodać do ugotowanych wiśni. Gotować całość około 3-4 minut.
Przelać do kubeczków/szklanek lub pucharków i odstawić na minimum 30 minut. W tym czasie kuleczki taioki zaczną pęcznieć, zagęszczając kisiel.




3. Kisiel podawać z jogurtem naturalnym.
Zdjęcie - Kisiel wiśniowy z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kisiel wiśniowy z tapioką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów