Kisiel wiśniowy z tapioką
Szybki, prosty, smaczny, a zarazem zdrowy deser. Wszystko to w jednym kubeczku, kubeczku z kisielem wiśniowym z tapioką.
Wiśnie możecie zastąpić swoimi ulubionymi owocami. Sprawdzą się tu doskonale wszelkie owoce jagodowe, ale równie dobrze możecie poeksperymentować, np z mango czy ananasem.
Jako dodatki do takiego deseru polecam jogurt naturalny, gęste mleko kokosowe oraz orzechy czy granolę.
Deser przygotujecie bardzo szybko, a jego wykonanie jest banalnie proste i nieskomplikowane.
KISIEL WIŚNIOWY
Z TAPIOKĄ
Składniki:
Przygotowanie:
1. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier/słodzić oraz przyprawy.
Garnek ustawić na małym ogniu i gotować, do momentu, aż wiśnie zaczną się rozpadać.
2. Kuleczki tapioki dodać do ugotowanych wiśni. Gotować całość około 3-4 minut.
Przelać do kubeczków/szklanek lub pucharków i odstawić na minimum 30 minut. W tym czasie kuleczki taioki zaczną pęcznieć, zagęszczając kisiel.
3. Kisiel podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego !
Wiśnie możecie zastąpić swoimi ulubionymi owocami. Sprawdzą się tu doskonale wszelkie owoce jagodowe, ale równie dobrze możecie poeksperymentować, np z mango czy ananasem.
Jako dodatki do takiego deseru polecam jogurt naturalny, gęste mleko kokosowe oraz orzechy czy granolę.
Deser przygotujecie bardzo szybko, a jego wykonanie jest banalnie proste i nieskomplikowane.
KISIEL WIŚNIOWY
Z TAPIOKĄ
Składniki:
- 200 g mrożonych wiśni
- 100 ml wody
- 2-3 łyżki cukru kokosowego/ ksylitol lub cukier
- 1 łyżka drobnych kuleczek tapioki
- szczypta cynamonu
- 5-6 goździków
- 4-5 nasion kardamonu
Przygotowanie:
1. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier/słodzić oraz przyprawy.
Garnek ustawić na małym ogniu i gotować, do momentu, aż wiśnie zaczną się rozpadać.
2. Kuleczki tapioki dodać do ugotowanych wiśni. Gotować całość około 3-4 minut.
Przelać do kubeczków/szklanek lub pucharków i odstawić na minimum 30 minut. W tym czasie kuleczki taioki zaczną pęcznieć, zagęszczając kisiel.
3. Kisiel podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego !