Kiełbaski duszone z pieczarkami
Kolejny przepis zagospodarowujący niespodziewane zapasy. ktoś mógłby powiedzieć - po co kombinować, wystarczy zrobić bigos, albo leczo. Na tę okoliczność część kiełbasy trafiła do zamrażalnika, jeszcze przyjdzie na nią kolej. wolałam ją lekko poddusić w bardzo smacznym towarzystwie pieczarek i oliwek.
Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym
- 0,5 kg kiełbasy,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów,
- 100 g czarnych oliwek bez pestek,
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Kiełbaski pokrój w grubsze plastry i zrumień na oleju. Pieczarki przekrój na ćwiartki i dodaj do kiełbasy. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj pokrojone: w plasterki oliwki i czosnek, pomidory w kawałki. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Duś przez 15 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree.