Kiełbaski duszone z pieczarkami

Kiełbaski duszone z pieczarkami

Kolejny przepis zagospodarowujący niespodziewane zapasy. ktoś mógłby powiedzieć - po co kombinować, wystarczy zrobić bigos, albo leczo. Na tę okoliczność część kiełbasy trafiła do zamrażalnika, jeszcze przyjdzie na nią kolej. wolałam ją lekko poddusić w bardzo smacznym towarzystwie pieczarek i oliwek.

Zdjęcie - kiełbaski duszone z pieczarkami - Eksperyment sobotni - blog kulina... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym

  • 0,5 kg kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów,
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek,
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

Kiełbaski pokrój w grubsze plastry i zrumień na oleju. Pieczarki przekrój na ćwiartki i dodaj do kiełbasy. Smaż na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj pokrojone: w plasterki oliwki i czosnek, pomidory w kawałki. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Duś przez 15 minut. Podawaj z ziemniaczanym puree.

Kategorie przepisów