Keks warzywny
Jeśli znudził się wam kształt muffinek, to z takiego ciasta można upiec coś na kształt chlebka lub patrząc na bogactwo wnętrza, bardziej keksu. Lepiej wybrać dłuższą foremkę (około 30 x 10-12 cm), żeby ciasto nie było nałożone zbyt grubą warstwą i miało możliwość lepszego rośnięcia.
keks z jarmużem
- 325 g mąki pszennej,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1,5 szkl. pokrojonego na kawałki jarmużu,
- 0,5 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 125 g białego wędzonego sera lub fety,
- 350 g jogurtu greckiego
- 0,5 szkl. oleju,
- 2 jajka,
- 2 łyżki startego parmezanu lub posiekanych orzechów włoskich lub suszonych pomidorów
Jarmuż zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 minuty. Odlej wrzątek i przelej zimną wodą. Odcedź i osusz, a najlepiej odwiruj tak jak sałatę. Do jednej miski przesiej oba rodzaje mąki razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i pieprz. Do drugiej miski wlej jogurt, olej, jajka i wymieszaj. Ser pokrój w kostkę. Razem z jarmużem i parmezanem lub orzechami lub suszonymi pomidorami dodaj go do składników płynnych. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw w foremce na 10 minut, następnie wyjmij z niej na kratkę i odstaw do całkowitego wystygnięcia.