Keks warzywny

Keks warzywny

Jeśli znudził się wam kształt muffinek, to z takiego ciasta można upiec coś na kształt chlebka lub patrząc na bogactwo wnętrza, bardziej keksu. Lepiej wybrać dłuższą foremkę (około 30 x 10-12 cm), żeby ciasto nie było nałożone zbyt grubą warstwą i miało możliwość lepszego rośnięcia. 

Zdjęcie - keks warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

keks z jarmużem

  • 325 g mąki pszennej, 
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1,5 szkl. pokrojonego na kawałki jarmużu,
  • 0,5 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 125 g białego wędzonego sera lub fety,
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 0,5 szkl. oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki startego parmezanu lub posiekanych orzechów włoskich lub suszonych pomidorów

Jarmuż zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 minuty. Odlej wrzątek i przelej zimną wodą. Odcedź i osusz, a najlepiej odwiruj tak jak sałatę. Do jednej miski przesiej oba rodzaje mąki razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i pieprz. Do drugiej miski wlej jogurt, olej, jajka i wymieszaj. Ser pokrój w kostkę. Razem z jarmużem i parmezanem lub orzechami lub suszonymi pomidorami dodaj go do składników płynnych. Wymieszaj składniki mokre z suchymi i wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw w foremce na 10 minut, następnie wyjmij z niej na kratkę i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Kategorie przepisów