Karpatka z kremem
Składniki
- Ciasto:
- 250 ml wody
- 5 dużych jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- Masa:
- 25 dag masła
- ½ litra mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- Dodatkowo:
- truskawki, maliny lub jagody.
Przygotowanie
Wodę z olejem zagotowujemy, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy na małym ogniu. Następnie odstawiamy i studzimy.
Do wystudzonego ciasta dodajemy jaja i miksujemy, pod koniec dodajemy płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Po połączeniu się składników, dzielimy masę na połowę i pieczemy dwa oddzielne ciasta (blacha o wym. 25x25 cm). Ciasto dobrze jest rozprowadzać łyżką zamoczoną w oleju.
Z mleka, cukru i mąk gotujemy gęsty budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami zimny budyń.
Miksujemy do czasu, aż masa będzie gładka.
Na jeden blat ciasta wykładamy krem, a następnie przykrywamy go drugim blatem. Wierzch obficie posypujemy cukrem pudrem