Kanadyjska tarta maślana
Butter tart to sztandarowy deser podawany w Kanadzie. Kruche ciasto i maślane nadzienie z dodatkiem rodzynek i orzechów pekan. Ja dodatkowo wzbogaciłam smak rodzynek poprzez ich namoczenie w białym rumie.
Kiedy jakiś czas temu przeglądałam zagraniczne blogi w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na któryś z przepisów na butter tart. Od razu wiedziałam, że to jest coś. Czekało tylko na swoją premierę - IV zadanie na Bloger Chef uznałam za idealne.
Jak wiecie - słodycze to obszar dla mnie "zakazany" - nie powiem Wam, że jest pyszne bo tylko mogę się tego domyślać. Ale wiem, że ciacho warte jest grzechu - moi domownicy nie potrafili ukryć zachwytu...
Można zrobić je jako jedną dużą tartę lub jako mini tarty. Mój przepis to kompilacja kilku różnych przepisów na ten kanadyjski smakołyk.
Kanadyjska tarta maślana - Butter tart - Laura
CIASTO: (z podanej porcji zrobiłam 12 mini tart)
NADZIENIE:
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem.
Do każdej podpieczonej foremki włożyć równą porcję rodzynek i orzechów, na wierzch wyłożyć po łyżce masy maślanej.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.
Można podać na ciepło lub na zimno.
Ten przepis staruje w konkursie Bloger Chef - autorka będzie wdzięczna za każdy głos oddany na jej przepis.
Kiedy jakiś czas temu przeglądałam zagraniczne blogi w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na któryś z przepisów na butter tart. Od razu wiedziałam, że to jest coś. Czekało tylko na swoją premierę - IV zadanie na Bloger Chef uznałam za idealne.
Jak wiecie - słodycze to obszar dla mnie "zakazany" - nie powiem Wam, że jest pyszne bo tylko mogę się tego domyślać. Ale wiem, że ciacho warte jest grzechu - moi domownicy nie potrafili ukryć zachwytu...
Można zrobić je jako jedną dużą tartę lub jako mini tarty. Mój przepis to kompilacja kilku różnych przepisów na ten kanadyjski smakołyk.
Kanadyjska tarta maślana - Butter tart - Laura
CIASTO: (z podanej porcji zrobiłam 12 mini tart)
- 12 dkg masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
NADZIENIE:
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 1/2 szklanki orzechów pekan
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem.
Do każdej podpieczonej foremki włożyć równą porcję rodzynek i orzechów, na wierzch wyłożyć po łyżce masy maślanej.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.
Można podać na ciepło lub na zimno.
Ten przepis staruje w konkursie Bloger Chef - autorka będzie wdzięczna za każdy głos oddany na jej przepis.