Kanadyjska tarta maślana

Kanadyjska tarta maślana
Butter tart to sztandarowy deser podawany w Kanadzie. Kruche ciasto i maślane nadzienie z dodatkiem rodzynek i orzechów pekan. Ja dodatkowo wzbogaciłam smak rodzynek poprzez ich namoczenie w białym rumie.

Kiedy jakiś czas temu przeglądałam zagraniczne blogi w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na któryś z przepisów na butter tart. Od razu wiedziałam, że to jest coś. Czekało tylko na swoją premierę - IV zadanie na Bloger Chef uznałam za idealne.
Jak wiecie - słodycze to obszar dla mnie "zakazany" - nie powiem Wam, że jest pyszne bo tylko mogę się tego domyślać. Ale wiem, że ciacho warte jest grzechu - moi domownicy nie potrafili ukryć zachwytu...

Można zrobić je jako jedną dużą tartę lub jako mini tarty. Mój przepis to kompilacja kilku różnych przepisów na ten kanadyjski smakołyk.

Zdjęcie - KANADYJSKA TARTA MAŚLANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kanadyjska tarta maślana - Butter tart - Laura
CIASTO: (z podanej porcji zrobiłam 12 mini tart)
  • 12 dkg masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć foremki i zapiec 15 minut w piekarniki nagrzanym do 180 stopni.

NADZIENIE:
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
Rodzynki zalać rumem. Orzechy rozdrobnić.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem.

Zdjęcie - KANADYJSKA TARTA MAŚLANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do każdej podpieczonej foremki włożyć równą porcję rodzynek i orzechów, na wierzch wyłożyć po łyżce masy maślanej.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.

Zdjęcie - KANADYJSKA TARTA MAŚLANA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można podać na ciepło lub na zimno.



Ten przepis staruje w konkursie Bloger Chef - autorka będzie wdzięczna za każdy głos oddany na jej przepis.



Kategorie przepisów