Kalafior zapiekany
Kalafior jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do letnich obiadów. Najczęściej smażymy różyczki kalafiora w bułce tartej, ale dla odmiany warto przyrządzić go na sposób włoski. Oliwa oraz świeże i suszone zioła są tutaj niezastąpione. Z ziół wybrałam szałwię i tymianek, ale sprawdzą się tutaj również oregano i bazylia. Zapiekany kalafior smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z kefirem ?
Polecam również – frytki z cukinii klik oraz ziemniaki zapiekane z kurczakiem klik
Składniki
- 1 większy kalafior
- 1/3 szkl. oliwy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 3 łyżki drobno startego twardego sera
- kilka gałązek świeżo zerwanych ziół ( opcjonalnie )