Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany
Zdjęcie - Kalafior zapiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKalafior jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do letnich obiadów. Najczęściej smażymy różyczki kalafiora w bułce tartej, ale dla odmiany warto przyrządzić go na sposób włoski. Oliwa oraz świeże i suszone zioła są tutaj niezastąpione. Z ziół wybrałam szałwię i tymianek,  ale sprawdzą się tutaj również oregano i bazylia. Zapiekany kalafior smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z kefirem ?

Polecam również –  frytki z cukinii klik oraz ziemniaki zapiekane z kurczakiem klik

Zdjęcie - Kalafior zapiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 większy kalafior
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 3 łyżki drobno startego twardego sera
  • kilka gałązek świeżo zerwanych ziół ( opcjonalnie )
Kalafior dokładnie myję i dzielę na małe różyczki. Oliwę mieszam z czosnkiem, ziołami, papryką i serem. Różyczki kalafiora daję do miseczki i dokładnie mieszam z ziołową oliwą. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dużej blaszce rozkładam papier do pieczenia. Kalafior rozkładam na papierze. Jeżeli mamy świeże zioła, warto kilka gałązek również rozłożyć na blaszce. Kalafior piekę około 20 minut, na środkowej półce piekarnika. W połowie pieczenia mieszam i obracam różyczki. Należy uważać, aby kalafior się nie przypalił i za bardzo nie wysuszył. Podaję na ciepło. Smacznego ?

Zdjęcie - Kalafior zapiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kalafior zapiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami                                                        Liście szałwii lekarskiej

Zdjęcie - Kalafior zapiekany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów