Kalafior i szpinak

Kalafior i szpinak

U pana Ziółko kupiłam fioletowe kalafiory. Jeden z nich przerobiłam na bardzo proste danie, niezwykłe w smaku. Chrupiący kalafior, ostra chilli, pyszne suszone pomidory i zblanszowane liście szpinaku, wszystko pięknie się ze sobą łączy.

Zdjęcie - Kalafior i szpinak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kalafior i szpinak

1 kalafior podzielony na różyczki

1/2 kg szpinaku

cebule dymki pokrojone w piórka

papryczki chilli pokrojone w plasterki

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka jasnej garam masala

olej

zmiażdżone ząbki czosnku

100 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz

suszone pomidory

liście mięty imbirowej

kwiaty nasturcji

W dużym, szerokim rondlu rozgrzałam olej i wsypałam nasiona gorczycy. Jak je uprażyłam, to wrzuciłam cebule, chilli, większość przypraw. Po 2 minutach dodałam kalafior, szpinak, bulion, sól, pieprz i dusiłam przez ok. 10 minut. Na samym końcu dodałam suszone pomidory. Na talerzach danie udekorowałam liśćmi mięty i kwiatami.

Zdjęcie - Kalafior i szpinak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów