Kalafior i szpinak
U pana Ziółko kupiłam fioletowe kalafiory. Jeden z nich przerobiłam na bardzo proste danie, niezwykłe w smaku. Chrupiący kalafior, ostra chilli, pyszne suszone pomidory i zblanszowane liście szpinaku, wszystko pięknie się ze sobą łączy.
Kalafior i szpinak
1 kalafior podzielony na różyczki
1/2 kg szpinaku
cebule dymki pokrojone w piórka
papryczki chilli pokrojone w plasterki
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka jasnej garam masala
olej
zmiażdżone ząbki czosnku
100 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
suszone pomidory
liście mięty imbirowej
kwiaty nasturcji
W dużym, szerokim rondlu rozgrzałam olej i wsypałam nasiona gorczycy. Jak je uprażyłam, to wrzuciłam cebule, chilli, większość przypraw. Po 2 minutach dodałam kalafior, szpinak, bulion, sól, pieprz i dusiłam przez ok. 10 minut. Na samym końcu dodałam suszone pomidory. Na talerzach danie udekorowałam liśćmi mięty i kwiatami.