Kakałko z piankowymi bałwankami
Czy jest coś wspanialszego od kubka gorącego kakałka w mroźne zimowe dni? Tak! Kakao z bałwankami z pianek marshmallows! :D Do tego ciepły kocyk, muzyka, czy dobra książka i 36,6°C obok. Czyż to nie kwintesencja szczęścia? Taki hygge poranek, popołudnie, czy wieczór można sobie na szczęście bardzo łatwo sprawić! Wystarczy mieć w pogotowiu kilka pianek, które można udekorować wcześniej i kakao! PS. W dni, które wymagają mocniejszych pocieszaczy, warto wybrać wersję na wypasie w postaci czekolady na gorąco zamiast kakao. ;)
*
SKŁADNIKI
Kakao:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- szczypta cynamonu lub kardamonu
- kilka dużych pianek marshmallows
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki wrzątku
- szczypta kurkumy i węgla aktywnego
* PRZYGOTOWANIE
Kakao W garnku zagotuj mleko. Odlej odrobinę do kubeczka, wsyp kakao i rozprowadź go w nim dokładnie przy pomocy trzepaczki. Następnie wlej do mleka i dokładnie wymieszaj. Do kakao dodaj odrobinę miodu oraz szczyptę cynamonu lub kardamonu. Gotowe kakao podawaj z piankami marshmallows.
Piankowe bałwanki Do dwóch niedużych miseczek nasyp cukier puder. Do jednej dodaj szczyptę kurkumy, a do drugiej szczyptę węgla aktywnego (możesz również użyć barwników). Wlej wrzątek i wymieszaj, aż powstanie gładki i gęsty lukier. W razie potrzeby dolej więcej wody lub wsyp cukru. Pianki marshmallows przekrój na pół i udekoruj wykorzystując wykałaczki lub woreczek foliowy z odciętym rogiem. Odstaw na kilka minut, aby lukier zastygł. Gotowe bałwanki z pianek marshmallows wrzuć do kakao lub przechowuj w zamkniętym pudełku.
*