Kaczka wolnopieczona
Składniki:
- 1 kaczka – u nas 2 kg
- 3 jabłka pokrojone jabłka (250g)
- 1 nieduża cebula w kostkę (60g)
- 1 łyżka majeranku
- łyżka żurawiny
Jabłka wymieszać z cebulą, majerankiem i żurawiną. Kaczkę przelać z każdej strony wrzątkiem, nadziać nadzieniem, posmarować z zewnątrz olejem, posolić i wsadzić do piekarnika. Piec w temp. 90 st C, aż mięso w udku przy kości osiągnie temp 75 st. C – nam to zajęło 3h 45 min., czas pieczenia zależy od wielkości kaczki i od temperatury początkowej mięsa (jak się nie ma termometra to można nakłuć udko i jak sok jest czerwony to jeszcze nie jest gotowe a jeśli sok wypływa przeźroczysty to już jest ok), zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 30 min.