Kaczka wolnopieczona

Kaczka wolnopieczona

Zdjęcie - Kaczka wolnopieczona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kaczka –  u nas 2 kg
  • 3 jabłka pokrojone jabłka (250g)
  • 1 nieduża  cebula w kostkę (60g)
  • 1  łyżka majeranku
  • łyżka żurawiny

Jabłka wymieszać z cebulą, majerankiem i żurawiną.  Kaczkę przelać z każdej strony wrzątkiem, nadziać  nadzieniem, posmarować z zewnątrz olejem, posolić i wsadzić do piekarnika. Piec w temp. 90 st C, aż mięso w udku przy kości osiągnie temp 75 st. C – nam to zajęło 3h 45 min., czas pieczenia zależy od wielkości kaczki i od temperatury początkowej mięsa (jak się nie ma termometra  to można nakłuć udko i jak sok jest czerwony to jeszcze nie jest gotowe a jeśli sok wypływa przeźroczysty to już jest ok), zwiększyć temperaturę do 180 st. C i piec jeszcze 30 min.

Zdjęcie - Kaczka wolnopieczona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów