Kaczka pieczona z jabłkami
Składniki:
- ok. 2-kg kaczka pekin
- 1 kg jabłek
- 100 g konfitury z żurawiny
- 60 ml oleju Kujawski z rozmarynem, oregano i bazylią
- pieprz,
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Kaczkę moczymy w solance przez 4-8 godzin lub zostawiamy na noc w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Solankę przygotowujemy z 1 łyżki soli na 5 litrów wody. Po kąpieli w solance kaczkę opłukujemy czystą wodą i osuszamy.
KROK 2
2-3 jabłka kroimy na cząstki. Skrapiamy połową oleju Kujawski z ziołami. Kaczkę nacieramy solą w środku i wypełniamy jabłkami. Spinamy wykałaczkami lub zaszywamy otwór.
KROK 3
Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i 30 ml oleju Kujawski z ziołami. Pieczemy 30 minut w temp. 220ºC bez przykrycia, a następnie kolejne 2 godziny w 180ºC pod przykryciem.
KROK 4
40 minut przed końcem pieczenia kaczki wydrążamy gniazda nasienne z całych jabłek. Wypełniamy je żurawiną i pieczemy obok kaczki.
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: 3 godziny + 4-8 godzin moczenie w solance