Jogurtowy chleb szpinakowy
Nie wiem jak wy, ale ja już tęsknię za wiosną, dlatego przemyciłam zielony szpinak do jogurtowego chleba.
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 150 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- sól, pieprz - 1
- oliwy - 1 łyżka
- mrożonego lub świeżego szpinaku - 150 g
- ząbku czosnku - 1 szt.
- jogurtu naturalnego - 150 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli mrożony to na patelnię suchą i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i puści wodę( kilka minut). Jeśli świeży wrzucamy go na rozgrzaną oliwę. Gotowy szpinak podsmażamy 2 minuty, dodajemy posiekany drobno czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze 2 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażony szpinak, jogurt. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do posmarowanej oliwą keksówki lub wyłożoną pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta na 1,5 h.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.