Jak zrobić mus z dyni

 DYNIA – WŁAŚCIWOŚCI

Bardzo popularna w USA, u nas wciąż nie do końca jest doceniana. Dynia jest owocem lekkostrawnym o mocno pomarańczowym miąższu, jest niskokaloryczna i bardzo bogata w witaminy z grupy B, beta – karoten, witaminę C i E. Dodatkowo zawiera kwas foliowy, żelazo, fosfor, wapń, magnez i przede wszystkim cynk. Jest jednym z najlepszych źródeł tego mikroelementu. Cynk, jest najlepiej przyswajalny w postaci pestek z dyni.

Zdjęcie - Jak zrobić mus z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ze względu na swoje właściwości, dynia zalicza się do grupy owoców działających oczyszczająco, przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, a także przeciwrakowo ( rak płuc, prostaty, piersi ).

Dynia nie wchłania szkodliwych związków z nawozów. Jest więc bezpieczna dla maluchów i dorosłych 🙂

CO ZROBIĆ Z DYNI

Dynia bardzo dobrze się przechowuje w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu ( nawet do kilku miesięcy ). Jesienią  ( w miejscach nie nasłonecznionych ) będzie ozdobą schodów, parapetów, altanek.

Miąższ dyni można pokroić w kostkę, poporcjować, dać do woreczków strunowych i zamrozić. Zamrożone kawałeczki dyni w różnych proporcjach, możesz dodawać do przeróżnych zup, sosów i potrawek warzywnych. Np. do zupy grochowej, do zimowego bigosu, do gulaszów, do pomidorówki, a nawet do naleśników.

Zdjęcie - Jak zrobić mus z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dynię można upiec, pieczenie wydobywa z dyni delikatną słodycz. Żeby upiec dynię, wystarczy pokroić ją na podłużne kawałki. Pestek nie wyrzucamy (wysusz je i zjedz ze smakiem) 🙂

Kawałki dyni należy ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie skropić olejem o neutralnym smaku ( rzepakowy, z pestek winogron, z orzeszków ziemnych ) i dać do piekarnika. Dynię pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 30 minut. Jest gotowa, kiedy widelec miękko wbija się w miąższ.

Zdjęcie - Jak zrobić mus z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jak zrobić mus z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dynię można upiec w towarzystwie ciasta lub chleba w małej foremce, wtedy zaoszczędzimy czas i energię elektryczną. Miąższ z upieczonych kawałków dyni, oddzielam od skórki i dokładnie rozgniatam widelcem lub miksuję na gładki mus. Mus można porcjować i mrozić, podobnie jak świeżą dynię.  Bardzo lubię dynię w formie musu do ciast i zdrowych koktajli. 🙂

Życzę wielu smakowitych i zdrowych pomysłów na dynię 🙂

Bibliografia Klik

Kategorie przepisów

Podobne przepisy