Jak zrobić chipsy z jabłek
Suszone jabłka to zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi sklepowe słodycze. Jabłka najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, ale z powodzeniem można uzyskać ten sam efekt, susząc w piekarniku. Suszone jabłka sprawdzą się również, jako ozdoba na świątecznych stroikach i razem z suszonymi cytrusami w naturalny sposób ożywią świąteczne drzewka. Cytrusy tj. pomarańcze, mandarynki, limonki kroję w 0,5 cm. plasterki i rozkładam na papierze do pieczenia, który z kolei kładę na grzejnik. Cytrusy suszę 2-3 dni, kilkakrotnie obracając je w czasie suszenia. Nie tylko świetnie wyglądają, ale również wspaniale pachną. Z powodzeniem można je przechować do następnego roku :-)
Składniki
- 2-3 jabłka umyte i pokrojone w plasterki o grubości ok. 4 mm.
- sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
- 3/4 szkl. wody
- cynamon do posypania