Jajko siedź na szpinaku!

Jajko siedź na szpinaku!
Taka nazwa sadzonego jajka obowiązywała w domu mojego męża - uwielbiam ją - tak cudownie oddaje ideę tej potrawy. Wybicie na patelnie i rozkaz - Siedź!
Jajko i szpinak bardzo do siebie pasują, a zwłaszcza takie posadzone: biały, żółty i zielony... tylko jeść.
Zdjęcie - JAJKO SIEDŹ NA SZPINAKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jajko sadzone na szpinaku - foto - Laura
SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)

  • szpinak świeży (spora garść) lub mrożony (4 - 5 kostek)
  • 2 jajka
  • kawałek fety (może być też biały ser)
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku (lub dwa)
  • sól, pieprz do smaku

Świeży szpinak dokładnie opłukać, odciąć ogonki i osuszyć. Wyłożyć na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą i dusić chwilę. Jeśli używamy szpinaku mrożonego trzeba go trzymać na ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Zdjęcie - JAJKO SIEDŹ NA SZPINAKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szpinak i jajko - foto - Laura Dodać roztarty z solą czosnek, ser i doprawić do smaku (jeśli dodajemy fetę należy pamiętać, że to dość słony ser). W szpinaku zrobić 2 wgłębienia i wbić do nich jaja. Jajo delikatnie posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Kategorie przepisów