Indyk a'la caprese
Dzień dobry :-) W końcu trochę odpoczęliśmy, bo ostatnie dwa tygodnie były bardzo pracowite i zabiegane. Wczoraj troszkę luzu, na spokojnie obiad, spacer i nawet na deser jeszcze dzieci ochoty nabrały :-) O deserze następnym razem, teraz propozycja obiadowa. Sznycle z indyka a'la caprese. Mięso zamarynowane wcześniej w połączeniu z mozzarellą, pomidorem i bazylią wyszło super smaczne. Polecam, bo szybko się robi :-) Miłego dnia :-)
Składniki:
- 5 sznycli z indyka
- 2 większe pomidory
- 2 kule mozzarelli
- świeża bazylia
Marynata:
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 - 3 łyżki oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta kurkumy
- suszona bazylia lub oregano
- sól
- pieprz
1. Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Mięso myjemy, osuszamy i zanurzamy w naszej marynacie. Odstawiamy na około 30 minut.
2. Pomidory myjemy, kroimy w plastry, tak samo kroimy mozzarellą. Świeże listki bazylii myjemy, osuszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę dajemy papier do pieczenia, układamy na nim nasze zamarynowane mięso i na każdym układamy po kolei: plasterek pomidora, plasterek mozzarelli i listek bazylii i tak na całym. Tak samo postępujemy z resztą sznycli.
4. Pieczemy około 25-30 minut ( w zależności od tego jakie nasze sznycle są grube). Podajemy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem, kaszą lub ryżem i surówką :-) Smacznego :-)