Imbirówka - nalewka imbirowa

Zdjęcie - Imbirówka - nalewka imbirowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie każdy lubi imbir. To dość ostra w smaku roślina. Ale tę nalewkę zdecydowanie warto zrobić. Jest w niej wszystko: i ostrość imbiru i lekka słodycz. Wszystko fajnie współgra ze sobą. Chociaż zaliczylibyśmy ją raczej do grona wytrawnych. A warto ją zrobić chociażby po to żeby mieć w swoim "archiwum" i wiedzieć jak smakuje. Nawet jeśli wam nie zasmakuje (w co wątpię) to zawsze wśród znajomych znajdzie się chętny. I długo będzie pamiętał i wspominał prezent jakim go obdarujecie :)


Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.


300 g imbiru
6 cytryn
300 g cukru
6 łyżek miodu
2 litry wódki 40%


My wódkę zrobiliśmy z rozcieńczonego spirytusu, ale oczywiście może być też już gotowa kupiona wódka.


Imbir obieramy i kroimy na dość cienkie plastry. Następnie myjemy cytryny i kroimy na ósemki. Dorzucamy do imbiru. Nam do tej nalewki posłużył 3 litrowy słoik (zresztą tylko takich używamy). Całość zasypujemy cukrem i zalewamy miodem. Na sam koniec dolewamy wódkę i zakręcamy wszystko na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez durszlak, tak tylko żeby odsiać cytrynę i imbir. One nie będą nam już potrzebne. Wstępnie przecedzony płyn dokładnie filtrujemy. My do filtrowania używamy filtrów do kawy, wyłożonych dodatkowo papierowym ręczniczkiem.
Po przefiltrowaniu butelkujemy i zostawiamy na 3 miesiące.

Smacznego!



Zdjęcie - Imbirówka - nalewka imbirowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Imbirówka - nalewka imbirowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy