Idealne gołąbki wegetariańskie
To chyba zupełnie naturalne, że latem chce nam się jeść lżej. Wakacje to idealna pora, by do menu wprowadzić trochę więcej warzyw- wszystko jest takie świeże i dorodne!
Idąc tym tropem poeksperymentowałam z naszą klasyką- gołąbkami i z wyników tych prób jestem bardziej niż zadowolona! Gołąbki bez mięsa wyszły obłędnie pyszne, tak intensywne w smaku, że mój mąż nie zorientował się, że nie ma w nich mięsa! :)
Wyglądają dokładnie jak te klasyczne, więc tak też moje gołąbki podałam- z sosem ze śmietanką i koperkiem, na wierzchu dodałam trochę przesmażonych na maśle kurek.
Możecie gołąbki przygotować też w wersji wegańskiej z sosem np. pomidorowym, bez dodawania jajka do farszu.
Z proporcji przygotujecie ok. 10 gołąbków.
Składniki:- kapusta włoska - 1 szt
- kalafior - 1 szt
- cebula - 1 szt
- pieczarki - 250 g
- kasza pęczak - 1/2 szklanki
- mielona kolendra - 1/2 łyżeczki
- oliwa - 4 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- bulion - 1/2 litra (lub woda)
- jajko - 1 szt
- bułka tarta - 2 łyżki
- ziele angielskie - 4 ziarna
- liśc laurowy - 4 szt
- lubczyk - 2 gałązki
- sos
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- koperek - 4 łyżki, posiekany
- kurki - opcjonalnie do podania- przesmażone z drobno posiekaną cebulką na maśle
Kapustę podziel na liście. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, krótko (przez ok. 1 minutę) obgotuj niej liście kapusty. Ostudź.
Kalafior podziel na małe części (możesz go pokroić), skrop oliwą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz do miękkości ok. 20 minut. Ostudź.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż (na sporym ogniu- wtedy grzyby się usmażą, a nie będą dusić i nie puszczą wody) na złoto z dodatkiem kolendry, soli i pieprzu.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
W dużej misce połącz kalafior (możesz utłuc go na małe kawałki tłuczkiem do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem), kaszę, pieczarki z cebulką. Wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Farsz dopraw do smaku.
Na dece do krojenia rozłóż liść kapusty, delikatnie wykrój twardą część od nasady. Nałóż porcję farszu i szczelnie zawiń (farsz układaj na dole liścia, zawiń do środka boki liścia, a następnie zroluj całość). Gotowe gołąbki układaj ciasno w dużym garnku (jeśli będą miały zbyt dużo miejsca wokół siebie, rozwiną się w czasie gotowania). Zalej je bulionem/wodą. Dopraw zielem angielskim, lubczykiem, liściem laurowym. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Śmietankę połącz z mąką ziemniaczaną i koperkiem. Wlej do gołąbków. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku.
Gołąbki podawaj z kaszą lub ziemniakami, dodatkowo (jak pisałam w składnikach), dodać możesz usmażona na maśle z cebulką kurki.