I Ty bądź eko!
Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu i przerzucenie się na żywność ekologiczną, bo gdzie się nie obrócimy atakuje nas zieleń! W naszych potrawach staramy się używać naturalnych składników i głęboko wspieramy ideę prawdziwego, zdrowego i przede wszystkim naturalnego jedzenia. Dlatego właśnie popieramy całym sercem akcję organizowaną co roku przez naszych znajomych, studentów SGH EkoStudent. Specjalnie na tę okazję przygotowałyśmy 2 dania- coś na słono i coś na słodko. Głównym składnikiem pierwszego dania jest quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Jest znana ze swoich niezwykłych wartości odżywczych- bogactwa aminokwasów i niezbędnych białek. Do kupienia w sklepach z ekologiczną żywnością. Na deser polecamy ciasteczka wykonane między innymi z mąki orkiszowej. Ziarna pszenicy orkisz zawierają duże ilości białka, witamin, błonnika, a jego właściwości zwiększają odporność i usuwają toksyny. Orzechy laskowe- źródło witaminy E, poprawiają jakość krwi i są zalecane przy intensywnej pracy umysłowej np.podczas zbliżającej się sesji:) Dlatego ciasteczka z dodatkiem orkiszu i orzechów to świetna i zdrowa, słodka przekąska. Z programem Ekostudent możecie się też zapoznać na Facebooku
Quinoa ze szparagami i młodym groszkiem -1 filiżanka quinoa -2 filiżanki bulionu drobiowego -3 duże zielone szparagi -1/2 białej cebuli -2 garście młodego groszku -1 ząbek czosnku -skórka z 1 limonki + sok z połowy limonki -2 łyżki sosu sojowego -1 łyżka cukru - sól - 1 łyżka masła
Odkrój główki szparagów i pokrój na małe kawałki. Resztę obierz ze skórki i też pokrój na podobnej wielkości kawałki (obierając możesz zostawić część skórki do dekoracji). Cebulę dokładnie posiekaj. Odkrój końcówki groszku. Szparagi i cebulę podsmaż przez 5 minut na maśle. Wsyp quinoa do rondelka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut aż quinoa wchłonie cały bulion. Po 10 minutach gotowania dodaj szparagi i cebulę. Mieszaj co jakiś czas. Po 15 minutach gotowania dodaj groszek. Przypraw resztą składników.
Śliwka
Orkiszowo-pszenne ciasteczka z płatkami owsianymi i orzechami 200 g mąki orkiszowej (lub ziarna orkiszu) 135 g ekologicznej mąki pszennej 250 g płatków owsianych 200 g ekologicznego masła Osełka jajko z produkcji ekologicznej z oznaczeniem na skorupce "0" 200 g brązowego cukru 200 g orzechów laskowych łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarna orkiszu mielimy (np. w thermomixie) na mąkę lub kupujemy gotową w sklepie ze zdrową żywnością. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajko i dalej ubijamy na puszystą masę. Orzechy siekamy na dość duże kawałki i prażymy kilka minut na suchej patelni. Do masy dodajemy suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i prażone orzechy. Całość dokładnie mieszamy, tak aby z ciasta móc lepić kulki. Kule wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczamy łyżką i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 15 minut.
Tosia