Hummus

Hummus


Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hummus to pasta z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
Pochodząca z Libanu, potrawa kuchni arabskiej. W jej skład wchodzi również pasta tahini z prażonego sezamu.

Parę słów o niej.
Aksamitna pasta z lekko podprażonych nasion sezamu o orzechowym smaku.
To właściwie masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion.

Pastę sezamową tahini łatwo przygotować w domu.

Sezamowa pasta jest idealna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań.
Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous.
Można również wykorzystać ją do chałwy, lodów lub sezamek.
W Azji sezam uważany jest za symbol nieśmiertelności.
Jest bogaty w magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Bogate źródło wapnia i białka.

Tahini i ciecierzyca to również dobre źródła żelaza. Kremowa, idealna jako smarowidło do pieczywa, chlebka pita,
grillowanych lub surowych warzyw,
Idealny zamiennik dla majonezu.

Do hummusu można dodawać przeróżne składniki.
Idealny z wędzoną papryką, suszonymi pomidorami, pieczoną dynią lub burakami.

Dip ze świeżymi warzywami zamiast chipsów! Polecam!

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie)
  • około 50 ml oliwy (np.sezamowej)


Główny składnik czyli ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na całą noc aby zmiękła i napęczniała.
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na drugi dzień gotowałam ją przez około 1-1,5 godziny
do miękkości pod przykryciem w lekko osolonej wodzie.
Odsączyłam ją i przełożyłam do malaksera.
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam czosnek, kumin, sok z cytryny i sezamową pastę tahini.
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polecam zrobić ją samemu lub po prostu kupić słoiczek w sklepie.
PASTA SEZAMOWA TAHINI
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ma ona intensywny sezamowy smak. Należy próbować w trakcie przygotowywania a ilość jaką dodacie zależy już od Was samych.
Blenderem miksowałam wszystkie składniki. Stopniowo dolewałam olej.
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Im dłużej miksowałam tym pasta była bardziej kremowa i mniej ziarnista. Jeśli wolicie rzadszą to można dolać zimnej wody. W razie potrzeby posólcie.
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przed podaniem można polać dip oliwą, posypać np. zieloną pietruszką i płatkami chili. Smacznego!
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polecam również
Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana i pasty tahini
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
FALAFEL kuleczki z ciecierzycy
Zdjęcie - HUMMUS - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów