Hummus dyniowy
Niedawno pierwszy raz jadłam olej z pestek dyni i od razu stał się moim ulubionym. Wspaniale pasuje do sałatek, ale nadaje się również do podkreślenia smaku innych dań. Ostatnio przygotowałam hummus potrójnie dyniowy - ze wspomnianym olejem, purée dyniowym oraz prażonymi pestkami dyni. W ten sposób popularna wersja tej pasty zyskała jeszcze bardziej wielowymiarowy smak.
Hummus dyniowy
- 350g purée z dyni (rzadkiego)
- 480g ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- duża szczypta soli
- 50g tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju z pestek dyni + do polania
- prażone pestki dyni do posypania
1) Za pomocą blendera zmiksować wszystkie składniki (oprócz pestek).
2) Gotowy hummus polać resztą oleju z pestek dyni i posypać prażonymi pestkami dyni.
Czas przygotowania: 10 minut