Guaca rollsy
W te święta proponuję Wam zawijać zielone skręty z ogórka. Każdy rolls kryje w sobie guacamole i wędzonego łososia. Ale co to za Wielkanoc bez majonezu?! Dlatego guacamole podkręciłam białą mazią i tak oto powstało guacamajo. Wyobraźcie sobie babcię Krysię i Wujka Zbyszka wcinający przy wielkanocnym stole pałeczkami. Warto skręcić kilka rollsów dla tej sceny!
Guaca rollsy
- ogórek wąż
- 2 dojrzałe awokado
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego papryczki chilli
- garść kolendry
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- sok z limonki
- szczypta soli
- 100 g wędzonego łososia
- 2 rzodkiewki
- prażony sezam
- Miąższ awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chilli, syrop z agawy, szczyptę soli i sok z limonki. Mieszamy na w miarę głaski mus. Dodajemy majonez i posiekaną kolendrę, jeszcze raz mieszamy.
- Ogórka tniemy obieraczką na długie paski, odsączamy z soku przy pomocy ręcznika papierowego.
- Układamy wstążkę na wstążce, tak aby na siebie nachodziły, jeszcze raz odsączamy z soku.
- Wykładamy na ogórki guacamajonez, następnie plastry wędzonego łososia i plasterki rzodkiewki. Zawijamy jak roladę, spinamy miejscami wykałaczkami i tniemy na zgrabne roladki.
- Rollsy układamy na talerzu, dekorujemy kolendrą i prażonym sezamem.