Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem
Jesienią zawsze piekę trzy ciasta ze śliwkami: jogurtowy placek, drożdżówkę z kruszonką oraz babeczki. W tym roku przyszedł czas, aby podzielić się z Wami przepisem na te ostatnie. Trochę go jednak zmodyfikowałem i postanowiłem upiec je w nieco zdrowszej bezglutenowej wersji, zastępując mąkę pszenną gryczaną (z niepalonej białej gryki). Dodatkowo wzbogaciłem przepis o dodatek marcepanu, a całość posypałem płatkami migdałów (zamiast klasycznej kruszonki). W ten sposób powstały zupełnie nowe gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem. Idealne jesienną porą do kawy lub herbaty, cudownie pachnące cynamonem.
Te gryczane muffiny możecie upiec również w wersji bezcukrowej, zastępując go erytrytolem lub ksylitolem i oczywiście rezygnując z marcepanu (wtedy proponuję dorzucić do środka trochę płatków migdałowych). W przepisie oczywiście z powodzeniem możecie wykorzystać również zwykłą mąkę pszenną, chociaż gryczaną polecam nie tylko ze względu na brak glutenu i wartości odżywcze, ale również dlatego, że nadaje wypiekom cudowny orzechowy aromat. Gorąco polecam te babeczki, póki sezon na śliwki trwa w najlepsze. ?
Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut
SKŁADNIKI
Muffiny:
- 250 g śliwek węgierek
- 100 g marcepanu (można pominąć)
- 250 g mąki gryczanej z białej niepalonej gryki (można zastąpić również zwykłą mąką pszenną)
- 100 g cukru trzcinowego (można zastąpić również ksylitolem lub erytrytolem)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałów
- 2 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszaj wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą.
- W osobnym naczyniu roztrzep jajka i wymieszaj wraz z jogurtem i olejem. Następnie połącz z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. (Jeśli korzystasz z mąki gryczanej, to ciasto odstaw na przynajmniej kwadrans. W tym czasie zgęstnieje).
- Śliwki pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Marcepan pokrój w kostkę. Składniki połącz z ciastem i wymieszaj.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Ciasto wlej do ¾ wysokości foremek. Wierzch posyp płatkami migdałów oraz cukrem trzcinowym.
- Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw do wystudzenia.