Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

Jesienią zawsze piekę trzy ciasta ze śliwkami: jogurtowy placek, drożdżówkę z kruszonką oraz babeczki. W tym roku przyszedł czas, aby podzielić się z Wami przepisem na te ostatnie. Trochę go jednak zmodyfikowałem i postanowiłem upiec je w nieco zdrowszej bezglutenowej wersji, zastępując mąkę pszenną gryczaną (z niepalonej białej gryki). Dodatkowo wzbogaciłem przepis o dodatek marcepanu, a całość posypałem płatkami migdałów (zamiast klasycznej kruszonki). W ten sposób powstały zupełnie nowe gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem. Idealne jesienną porą do kawy lub herbaty, cudownie pachnące cynamonem.

Te gryczane muffiny możecie upiec również w wersji bezcukrowej, zastępując go erytrytolem lub ksylitolem i oczywiście rezygnując z marcepanu (wtedy proponuję dorzucić do środka trochę płatków migdałowych). W przepisie oczywiście z powodzeniem możecie wykorzystać również zwykłą mąkę pszenną, chociaż gryczaną polecam nie tylko ze względu na brak glutenu i wartości odżywcze, ale również dlatego, że nadaje wypiekom cudowny orzechowy aromat. Gorąco polecam te babeczki, póki sezon na śliwki trwa w najlepsze. ?

Zdjęcie - Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem 

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut

SKŁADNIKI

Muffiny:

  • 250 g śliwek węgierek
  • 100 g marcepanu (można pominąć)
  • 250 g mąki gryczanej z białej niepalonej gryki (można zastąpić również zwykłą mąką pszenną)
  • 100 g cukru trzcinowego (można zastąpić również ksylitolem lub erytrytolem)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszaj wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą.
  2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka i wymieszaj wraz z jogurtem i olejem. Następnie połącz z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. (Jeśli korzystasz z mąki gryczanej, to ciasto odstaw na przynajmniej kwadrans. W tym czasie zgęstnieje).
  3. Śliwki pozbaw pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Marcepan pokrój w kostkę. Składniki połącz z ciastem i wymieszaj.
  4. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Ciasto wlej do ¾ wysokości foremek. Wierzch posyp płatkami migdałów oraz cukrem trzcinowym.
  5. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw do wystudzenia.

Zdjęcie - Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów