Gruszki w pomarańczowym syropie
„Doskonałe gruszki do deserów, lodów i ciast. Słodkie i aromatyczne. Z podanych proporcji mnie wyszło 5 słoików o pojemności 720ml. Wszystko jednak zależy od wielkości gruszek i tego czy dajemy całe, czy kroimy na pół. Moje były małe, więc zrobiłam w całości. I jeszcze jedna ważna rzecz. Gruszki muszą być naprawdę bardzo twarde, w przeciwnym razie pod wpływem ciepła mogą się rozpaść. Najlepiej nakłuć je w połowie zalecanego czasu gotowania drewnianą wykałaczką. Gdy będą stawiały lekki opór to znaczy, że są dobre.”
Gruszki w pomarańczowym syropie
Składniki na 5 słoików o poj.720ml
2 kg twardych gruszek (u mnie konferencja)
50 dag cukru
1 pomarańcza
1 cytryna
1 laska wanilii
5 szklanek wody
Wyszorować szczoteczką pomarańczę i cytrynę, a następnie sparzyć wrzątkiem. Zesterem ściąć skórkę z obu owoców i wycisnąć sok.
W dużym garnku zagotować wodę z sokiem z cytrusów. Umyć i obrać gruszki. Włożyć do wrzątku i gotować 8 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików.
Do zalewy dodać cukier, pokrojoną łaskę wanilii i skórki z cytrusów. Gotować na małym ogniu 10 minut. Wrzącym syropem (przecedzonym) zalać gruszki i zakręcić słoiki.
Pasteryzować 25 minut.
Przepis dodaję do akcji :