Grillowane burgery z salsą awokado

Grillowane burgery z salsą awokado
Zdjęcie - Grillowane burgery z salsą awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowane burgery z salsą awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowane burgery z salsą awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowane burgery z salsą awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowane burgery z salsą awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 150 g białej cebuli lub szalotki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 50 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 8 liści sałaty (np. strzępiastej lub rzymskiej)
  • 4 bułki do burgerów
  • 2 awokado (ok. 400 g)
  • 1 limonka
  • płatki chili do smaku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso wyrabiamy i formujemy 4 burgery. Smarujemy je lekko olejem Kujawski i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub miksujemy. Dodajemy łyżkę oleju Kujawski, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Do awokado dodajemy kukurydzę i mieszamy.

Burgery grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z rusztu oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut, by odpoczęły.

Grillujemy przekrojone bułki.

Dolne części bułki smarujemy lekko salsą awokado, układamy po dwa liście sałaty, mięso i resztę salsy. Posypujemy piórkami cebuli i przykrywamy drugą częścią bułki.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów