Gratin z łososia

 Gratin z łososia


Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #5: Gratin z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wiadomo Szwecja rybami stoi, a szczególnie Skania, z którym to rejonem sama mam rybne doświadczenia. Kiedyś chora, z gorączką, dałam się namówić na połów śledzi na łodzi wypływającej z Helsingborga. Choć doświadczenie powinno być dla mnie traumatyczne, gdy zobaczyłam to piękne miasteczko, a później, gdy wyciągałam z wody śledzia za śledziem, zupełnie mi przeszło. Naturalnym było więc dla mnie stworzenie potrawy, w której główne skrzypce gra ryba. Tym razem nie jest to jednak śledź, a łosoś.
Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #5: Gratin z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami | Helsingborg. CC: Anna Alexander Olsson_Helsingborg.se |
Rodzina mojego męża mieszka w Szwecji od lat, a my często ich odwiedzamy. Zapamiętałam, że rybno-ziemniaczane zapiekanki to ich popisowe danie. Nie dziwie się. Gdy mamy dostęp do świeżych produktów prosto z morza, tworzenie szybkich, jednonaczyniowych dań wydaje się czymś bardzo oczywistym. A że ziemniaki kochają się z rybami, właściwie zawsze wychodzi z tego coś pysznego.
Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #5: Gratin z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Helsingborg, północna przystań jachtowaCC: Helsingborg.se
W mojej zapiekance znajdziecie nie tylko rzeczone ryby i ziemniaki, całość przykryta jest warstwą sosu śmietanowego z porem, a za chrupiącą skorupkę na wierzchu odpowiada parmezan.
Zdjęcie - Tydzień ze Skanią #5: Gratin z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gratin z łososia i ziemniaków

- 500 g filetu z łososia

- 3 średnie ziemniaki

- 1 por

- 1 pęczek koperku

- 25 g startego parmezanu

- 250 ml śmietanki kremówki

- 3 łyżki sosu sojowego

- sok z połowy cytryny

- 1 łyżeczka tymianku

- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 2 ząbki czosnku

- sól, pieprz

- łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Łososia pokrój na małe kawałki. 3. Ziemniaki pokrój (najlepiej za pomocą tarki lub maszyny do krojenia) w bardzo cienkie plastry. 4. Koperek poszatkuj, por pokrój w cienkie plastry. 5. Połowę ziemniaków ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, posyp solą, przykryj koperkiem i łososiem. Łososia pokrop sokiem z cytryny. 6. Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, dodaj por i podsmaż aż lekko zbrązowieje. Dodaj kremówkę. Dopraw sosem sojowym, tymiankiem, gałką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 7. Zalej sosem łososia. 8. Przykryj warstwą ziemniaków, posyp je solą. Na wierzchu wysyp parmezan. 9. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.

Śliwka

Kategorie przepisów