Gratin z łososia
Jak wiadomo Szwecja rybami stoi, a szczególnie Skania, z którym to rejonem sama mam rybne doświadczenia. Kiedyś chora, z gorączką, dałam się namówić na połów śledzi na łodzi wypływającej z Helsingborga. Choć doświadczenie powinno być dla mnie traumatyczne, gdy zobaczyłam to piękne miasteczko, a później, gdy wyciągałam z wody śledzia za śledziem, zupełnie mi przeszło. Naturalnym było więc dla mnie stworzenie potrawy, w której główne skrzypce gra ryba. Tym razem nie jest to jednak śledź, a łosoś.
| Helsingborg. CC: Anna Alexander Olsson_Helsingborg.se |
Rodzina mojego męża mieszka w Szwecji od lat, a my często ich odwiedzamy. Zapamiętałam, że rybno-ziemniaczane zapiekanki to ich popisowe danie. Nie dziwie się. Gdy mamy dostęp do świeżych produktów prosto z morza, tworzenie szybkich, jednonaczyniowych dań wydaje się czymś bardzo oczywistym. A że ziemniaki kochają się z rybami, właściwie zawsze wychodzi z tego coś pysznego.
Helsingborg, północna przystań jachtowaCC: Helsingborg.se
W mojej zapiekance znajdziecie nie tylko rzeczone ryby i ziemniaki, całość przykryta jest warstwą sosu śmietanowego z porem, a za chrupiącą skorupkę na wierzchu odpowiada parmezan.
Gratin z łososia i ziemniaków
- 500 g filetu z łososia
- 3 średnie ziemniaki
- 1 por
- 1 pęczek koperku
- 25 g startego parmezanu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2. Łososia pokrój na małe kawałki. 3. Ziemniaki pokrój (najlepiej za pomocą tarki lub maszyny do krojenia) w bardzo cienkie plastry. 4. Koperek poszatkuj, por pokrój w cienkie plastry. 5. Połowę ziemniaków ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, posyp solą, przykryj koperkiem i łososiem. Łososia pokrop sokiem z cytryny. 6. Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, dodaj por i podsmaż aż lekko zbrązowieje. Dodaj kremówkę. Dopraw sosem sojowym, tymiankiem, gałką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 7. Zalej sosem łososia. 8. Przykryj warstwą ziemniaków, posyp je solą. Na wierzchu wysyp parmezan. 9. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.
Śliwka