Gratin z brukselki
Bonjour! Przedstawiam Państwu gratin de choux de bruxelles, czyli maślaną brukselkę zapieczoną w kremowym sosie z serem, pod chrupiącą warstwą panko (nie miałam bułki tartej). Niech Was nie zmylą esy-floresy z wierzchu, to nie ketchup. Chętnym proponuję zaserwować małe kapustki z żurawiną lub borówką.
Wasza zapiekanka wcale nie musi taplać się w kremówce i maśle, w wegańskiej wersji możecie zrezygnować z sera, a zamiast śmietanki dać gęste mleko kokosowe.
Gratin z brukselki
- 500 g brukselki
- szalotka lub mała cebula
- 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie lubczyk i koperek)
- 70 g masła**
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub gęstego mleka kokosowego + szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
- 50 g tartego sera np. Gruyere/parmezan/pecorino*
- kilka łyżek masła (do posmarowania formy i dekoracji z wierzchu)
- 70 g bułki tartej lub panko
- borówka/żurawina do podania (opcjonalnie)
- Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków, dokładnie myjemy, część przekrawamy na pół, resztę zostawiamy w całości.
- Na patelni na rozpuszczamy 2 łyżki masła, podsmażamy szalotkę. Dorzucamy brukselkę, resztę masła i posiekane zioła. Smażymy na średnim ogniu ok.7 minut.
- Ceramiczną formę smarujemy masłem i posypujemy panko lub bułką tartą. Przekładamy do formy brukselkę.
- Kremówkę lub mleko kokosowe łączymy z przyprawami, oblewamy brukselkę.
- Z wierzchu posypujemy tartym serem i panko/bułką tartą. Dekorujemy wiórkami masła.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, podpiekamy przez 30 minut w 200 stopniach. Gratin dodatkowo można zaserwować z żurawiną lub borówką.
Wskazówki
*w wersji wegańskiej pomijamy ser i posypujemy zapiekankę z wierzchu panko/bułką tartą
**w wersji wegańskiej proponuję olej kokosowy