Granita cytrynowa

Granita cytrynowa

 

Granita to tradycyjny deser rodem z Sycylii. Znajdziemy ją w większości kawiarni i lodziarni od Palermo po Katanię. Mieszkańcy tej pięknej włoskiej wyspy zwykle raczą się nią o poranku, zagryzając maślaną brioszką. O tym deserze pisałem już Wam dwa lata temu, gdy z tęsknoty za sycylijskimi smakami przygotowałem w domu granitę pistacjową. Jednakże równie popularne są owocowe wariacje. W szczególności uznaniem cieszy się granita cytrynowa, na którą przygotowałem dla Was dzisiaj przepis.

Czym się różni granita od zwykłego sorbetu? Przede wszystkim konsystencją i strukturą. Kryształki zamrożonej wody są tutaj większe, tworząc ziarnistą strukturę. Nazwa pochodzi od słowa grano, oznaczającego po prostu ziarno. Związane jest to z dawnym sposobem pozyskiwania lodu ze zboczy Etny, który po pokruszeniu mieszano z sokiem owocowym. Obecnie oczywiście deser przygotowuje się innymi metodami. 🙂

Granita cytrynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczą tutaj zaledwie trzy składniki: woda, cukier oraz sok z cytryny. Ten ostatni ma oczywiście duże znaczenie, dlatego ja wykorzystałem cudowne sycylijskie cytryny z upraw ekologicznych. Ich aromat i smak jest niesamowity, ale oczywiście deser uda się także z owoców, które bez problemu można znaleźć w naszych sklepach.

Przygotowanie tego sycylijskiego sorbetu jest banalnie proste. Wystarczy ugotować syrop, a następnie dodać do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Giorgio Locatelli w swojej książce Made in Sicily zaleca, aby płyn wylać do płaskiego naczynia i w trakcie mrożenia wyciągać co jakiś czas, skrobiąc widelcem kryształki lodu. Wtedy uzyskamy najbardziej charakterystyczną strukturę kryształków lodu. Jednakże granita cytrynowa może być przygotowana także w maszynce do lodów, niczym zwykły sorbet, albo przy pomocy blendera. Wtedy polecam zamrozić syrop w foremce na kostki lodu i zmiksować przystawką do kruszenia lodu.

Granita cytrynowa smakuje najlepiej po przygotowaniu. Im dłużej będziemy trzymać ją w zamrażarce, tym bardziej będzie zmrożona. Jednakże wtedy wystarczy ponownie ją pokruszyć. W przepisie poniżej podałem trzy metody jej przygotowania. Dopasowałem również proporcje tak, aby sorbet był zbalansowany – niezbyt kwaśny i nie za słodki. Jednakże jeśli wolicie nieco kwaśniejszy smak, to zastąpcie część wody, większą ilością soku z cytryny. Nie polecam jednak redukować ilości cukru, ponieważ wpływa on na konsystencję granity.

Zdjęcie - Granita cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Granita cytrynowa

Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut plus mrożenie

Składniki na granitę cytrynową:

  • 150 ml soku z cytryny (z ok. 3 owoców)
  • 150 g cukru
  • 300 ml wody

Jak zrobić granitę cytrynową?

  1. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem. Odstaw do wystudzenia, a następnie wlej sok wyciśnięty z cytryn.
  2. Metoda 1 (przy użyciu blendera z opcją kruszenia lodu): Miksturę przelej do sylikonowych foremek na lód i wstaw do zamrażarki na minimum 8 godzin (lub dłużej), aż masa zamarznie. Następnie kostki lodu przełóż do kielicha blendera i krótko zmiksuj, aż kryształki lodu będą nieduże. Można ją utrzeć również w moździerzu. Lód nie jest bardzo twardy przez dużą zawartość kwasu i cukru.
  3. Metoda 2 (przy użyciu maszynki do lodów): Miksturę wstaw do lodówki do schłodzenia, zaś dzierżę wstaw do zamrażarki na czas zalecany przez producenta. Następnie miksturę przelej do maszynki do lodów i miksuj do uzyskania gładkiej zmrożonej konsystencji.
  4. Metoda 3 (bez blendera i maszynki do lodów): Przygotowaną miksturę wylej do płaskiego naczynia. Po godzinie, gdy masa zacznie zamarzać, przemieszaj ją widelcem, aby porozdzielać ziarna lodu.  Czynność powtarzaj co 30 minut przez ok. 4 godziny, aż uzyskasz drobne granulki z lodu.
  5. Granitę podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu. Polecam spróbować jej z brioszką. Możesz ją również po zmiksowaniu przechowywać w zamrażarce i przed podaniem wyjąć na chwilę, aby nie była mocno zmrożona.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Granita cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Granita cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów