GOFRY NAJLEPSZE – chrupiące i puszyste
Mamy słabość do domowych gofrów. Najczęściej przygotowujemy je na niedzielny podwieczorek – to już taka nasza tradycja. Z tego przepisu wychodzą najlepsze! Naprawdę! Można zajadać się nimi samymi, a można podawać z bitą śmietaną i owocami. Pyszka, polecamy bardzo 🙂
Gofry przygotowałam używając oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory. Olej Kujawski Pierwsze Zbiory powstaje z pierwszych zebranych w danym roku polskich nasion rzepaku. Znajdziecie go w sklepach w ciemnej szklanej butelce o pojemności 500 ml. Jest idealny do dań przygotowywanych na ciepło i na zimno. To źródło kwasów omega-3 oraz witamin E i K.
Składniki na GOFRY NAJLEPSZE – chrupiące i puszyste:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
Jak zrobić GOFRY NAJLEPSZE – chrupiące i puszyste?
Oddziel białka od żółtek. 2 żółtka ubij z 2 łyżkami cukru. Dodaj 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 szklanki mleka i 1/3 szklanki oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory. Wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
2 białka ubij na sztywno i za pomocą szpatułki wymieszaj z ciastem.
Rozgrzej gofrownicę i smaż rumiane gofry. GOFRY NAJLEPSZE – chrupiące i puszyste – serwuj posypane cukrem pudrem z drobnymi owocami jak maliny czy borówki. Możesz też dodać biały serek naturalny czy bitą śmietanę.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe