Gnocchi w sosie kurkowym
Gnocchi w sosie kurkowym
Delikatne i kremowe kluseczki ziemniaczane gnocchi gotowane w aksamitnym sosie kurkowym z podduszoną cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Śmietanowy sos z kurek jest kremowy, delikatny i pełen smaku. Korzystanie z zakupionych w sklepie gnocchi sprawi, że to danie jest wyjątkowo szybkie w przygotowaniu. Gnocchi w sosie kurkowym mogą być podawane jako dodatek do pieczonych, duszonych albo smażonych mięs albo stanowić samodzielny posiłek.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania gnocchi w sosie kurkowym:
- około 500g ugotowanych ziemniaczanych gnocchi
Sos kurkowy:
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 mała posiekana drobno cebulka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- około 250g oczyszczonych kurek
- 1-1,5 szklanki kremowej śmietany 30%
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na gnocchi w sosie kurkowym
Krok 1.
- Ziemniaczane gnocchi ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple.
Krok 2.
- Na patelni rozgrzać masło lub oliwę. Poddusić posiekaną cebulkę, następnie czosnek. Po kilkunastu sekundach dodać oczyszczone kurki (małe kurki można dodawać w całości) - wszystko razem szybko i na większym ogniu poddusić, aż cały płyn z pod grzybów odparuje.
- Zmniejszyć ogień i do podsmażonych kurek wlać śmietanę 30%, dodać sos Worcestershire, zioła i przyprawy, zamieszać i zagotować. Następnie dodać ugotowane gnocchi - sos gotować na niewielkim ogniu, aż nieco zgęstnieje, a grzyby będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Mam nadzieję, że przepis na gnocchi w sosie kurkowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!