Gąski marynowane

Przygotowując przetwory trzeba dopilnować, by słoiki i zakrętki były wyparzone, ale również używane przez nas przyprawy i inne dodatki smakowe muszą być czyste, bowiem występują w nich formy przetrwalnikowe bakterii. Z tego właśnie powodu zalewy, w których umieszczamy dodatki, musimy gotować przed wlaniem ich do słoików przez ok. 10-15 minut.

Zdjęcie - Gąski marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marynowane gąski

1 kg gąsek

1 cebula, obrana i pokrojona w plastry

250 ml octu 10%

750 ml wody

1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu

3 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

2 laurowe liście

5 ziaren ziela angielskiego

4 goździki

1 łyżeczka nasion kolendry

1 marchew, obrana i pokrojona w plasterki

ew. kilka słodkich papryczek

Wodę z przyprawami, marchewką, cebulą, octem i ew. pokrojoną papryką zagotowuję i następnie gotuję przez 15 minut na małym ogniu.

Oczyszczone grzyby gotuję przez 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzam. Nieco studzę i układam w słoikach, zalewam gorącą zalewą. Ustawiam do góry dnem. Ewentualnie pasteryzuję.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy