Gąski marynowane
Przygotowując przetwory trzeba dopilnować, by słoiki i zakrętki były wyparzone, ale również używane przez nas przyprawy i inne dodatki smakowe muszą być czyste, bowiem występują w nich formy przetrwalnikowe bakterii. Z tego właśnie powodu zalewy, w których umieszczamy dodatki, musimy gotować przed wlaniem ich do słoików przez ok. 10-15 minut.
Marynowane gąski
1 kg gąsek
1 cebula, obrana i pokrojona w plastry
250 ml octu 10%
750 ml wody
1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 laurowe liście
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 łyżeczka nasion kolendry
1 marchew, obrana i pokrojona w plasterki
ew. kilka słodkich papryczek
Wodę z przyprawami, marchewką, cebulą, octem i ew. pokrojoną papryką zagotowuję i następnie gotuję przez 15 minut na małym ogniu.
Oczyszczone grzyby gotuję przez 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzam. Nieco studzę i układam w słoikach, zalewam gorącą zalewą. Ustawiam do góry dnem. Ewentualnie pasteryzuję.