Garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą

Garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą

Garganelli to jeden z moich ulubionych kształtów makaronu. Te szpiczaste rurki podobne do penne z charakterystycznymi rowkami pochodzą z regionu Emilia-Romania, a ich nazwa pochodzi od słowa garganéi z dialektu romagnolo, oznaczającego gardziel kury. Ponoć początkowo garganelli formowano na grzebieniu służącym tkania lnu przy pomocy gałązek służących do rozpalania kuchennego ognia. Współcześnie najłatwiej jest to zrobić na deseczce z rowkami do gnocchi, zwanej cavarola.

Domowe formowanie makaronu garganelli sprawia dużo frajdy i bardzo przyjemnie się to robi. Po kilku rurkach dojdziecie do wprawy. 😉 Kwadraty z ciasta roluje się na deseczce, nadając im cylindryczny szpiczasty kształt. Można do tego celu zarówno wykorzystać makaron jajeczny (pasta fresca all’uovo), co jest typowym wyborem dla tego typu pasty, jak i makaron z semoli. Wybór należy do Was. Jednakże sam przygotowałem ciasto z mąki semola rimacinata di grano duro, czyli drobnej semoliny z pszenicy durum. Moim zdaniem łatwiej się z nim pracuje przy wykonywaniu takich kształtów. Makaron można kupić również gotowy, albo do tego przepisu wykorzystać penne, czy też rigatoni.

Garganelli często serwuje się z prosciutto oraz groszkiem lub z mięsnym sosem ragù, jednakże sam postanowiłem przygotować je z boczkiem, porem oraz gorgonzolą. Może nie jest to oryginalny włoski przepis, ale smaki te świetnie ze sobą współgrają i idealnie pasują do sprężystego makaronu. W końcu czy zawsze musi być tradycyjnie? 😉 Moim zdaniem wyszło pysznie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego dzisiejszego przepisu na garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą.

Zdjęcie - Garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą  

Ilość porcji: 2

Składniki na garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą:

Makaron garganelli*:

  • 200 g semoli + do podsypywania
  • 125 ml letniej wody

 

  Dodatkowo:

  • 200 g wędzonego boczku (można użyć także pancetty lub guanchale)
  • 1 por (tylko biała część)
  • 50 g sera gorgonzola
  • 30 g startego parmezanu lub Grana Padano + odrobina do podania
  • sól, pieprz

Jak przygotować garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą?

Makaron garganelli

  1. Do miski wsyp semolę, wlej wodę i wymieszaj widelcem do powstania kruszonki.
  2. Następnie ciasto przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok. 10 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do odpoczęcia.
  3. Po tym czasie ciasto podziel na 2 porcje. Delikatnie rozwałkuj, podsyp semolą z obu stron i rozwałkuj na maszynce do makaronu, kończąc na pozycji 4 lub 5.
  4. Otrzymane płaty makaronu ponownie podsyp semolą i pokrój na kwadraty o boku ok. 4-6 cm.
  5. Makaron uformuj na deseczce do gnocchi przy pomocy wałeczka, dobrze dociskając, tworząc cylindryczne rurki ze szpiczastym zakończeniem. Pokazałem to na filmie poniżej przepisu.
  6. Garganelli wyłóż na deskę podsypaną semoliną i odstaw na minimum 30 minut do przeschnięcia. Makaron najlepszy jest na drugi dzień, jak dobrze wyschnie. Wtedy dobrze zachowuje kształt po ugotowaniu.

 

  Danie

  1. Boczek pokrój w 5 mm paski. Wrzuć na zimną patelnię i smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki. Zdejmij je z patelni łyżką cedzakową.
  2. Por przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie paski. Wrzuć go na tłuszcz wytopiony z boczku i smaż do złotobrązowego koloru na średnim ogniu.
  3. W międzyczasie nastaw wodę na makaron. Wrzątek dobrze osól i wrzuć garganelli. Makaron gotuj ok. 3-5 minut, aż będzie al dente.
  4. Na patelnię z porem wrzuć połowę skwarek (resztę zostaw do podania) i wlej chochelkę wody (ok. 100 ml) z grotującego się makaronu. Dodaj starty parmezan oraz podzielony na kawałki ser gorgonzola. Energicznie całość mieszaj, aż sery się roztopią i powstanie gęsty sos.
  5. Ugotowany makaron wrzuć bezpośrednio na patelnię z sosem i całość dobrze wymieszaj.
  6. Makaron przełóż na talerze, posyp odrobiną parmezanu i świeżo mielonym pieprzem i podaj z pozostałym boczkiem.

UWAGI

*Jeśli nie planujesz samodzielnego wykonania makaronu, to do tego przepisu dobrze sprawdzą się również penne czy rigatoni.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareJak formować makaron garganelli?Zdjęcie - Garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów