Garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą

Garganelli to jeden z moich ulubionych kształtów makaronu. Te szpiczaste rurki podobne do penne z charakterystycznymi rowkami pochodzą z regionu Emilia-Romania, a ich nazwa pochodzi od słowa garganéi z dialektu romagnolo, oznaczającego gardziel kury. Ponoć początkowo garganelli formowano na grzebieniu służącym tkania lnu przy pomocy gałązek służących do rozpalania kuchennego ognia. Współcześnie najłatwiej jest to zrobić na deseczce z rowkami do gnocchi, zwanej cavarola.
Domowe formowanie makaronu garganelli sprawia dużo frajdy i bardzo przyjemnie się to robi. Po kilku rurkach dojdziecie do wprawy. 😉 Kwadraty z ciasta roluje się na deseczce, nadając im cylindryczny szpiczasty kształt. Można do tego celu zarówno wykorzystać makaron jajeczny (pasta fresca all’uovo), co jest typowym wyborem dla tego typu pasty, jak i makaron z semoli. Wybór należy do Was. Jednakże sam przygotowałem ciasto z mąki semola rimacinata di grano duro, czyli drobnej semoliny z pszenicy durum. Moim zdaniem łatwiej się z nim pracuje przy wykonywaniu takich kształtów. Makaron można kupić również gotowy, albo do tego przepisu wykorzystać penne, czy też rigatoni.
Garganelli często serwuje się z prosciutto oraz groszkiem lub z mięsnym sosem ragù, jednakże sam postanowiłem przygotować je z boczkiem, porem oraz gorgonzolą. Może nie jest to oryginalny włoski przepis, ale smaki te świetnie ze sobą współgrają i idealnie pasują do sprężystego makaronu. W końcu czy zawsze musi być tradycyjnie? 😉 Moim zdaniem wyszło pysznie, więc gorąco zachęcam do wypróbowania mojego dzisiejszego przepisu na garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą.
Garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą
Ilość porcji: 2
Składniki na garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą:
Makaron garganelli*:
- 200 g semoli + do podsypywania
- 125 ml letniej wody
Dodatkowo:
- 200 g wędzonego boczku (można użyć także pancetty lub guanchale)
- 1 por (tylko biała część)
- 50 g sera gorgonzola
- 30 g startego parmezanu lub Grana Padano + odrobina do podania
- sól, pieprz
Jak przygotować garganelli z boczkiem, porem i gorgonzolą?
Makaron garganelli
- Do miski wsyp semolę, wlej wodę i wymieszaj widelcem do powstania kruszonki.
- Następnie ciasto przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok. 10 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do odpoczęcia.
- Po tym czasie ciasto podziel na 2 porcje. Delikatnie rozwałkuj, podsyp semolą z obu stron i rozwałkuj na maszynce do makaronu, kończąc na pozycji 4 lub 5.
- Otrzymane płaty makaronu ponownie podsyp semolą i pokrój na kwadraty o boku ok. 4-6 cm.
- Makaron uformuj na deseczce do gnocchi przy pomocy wałeczka, dobrze dociskając, tworząc cylindryczne rurki ze szpiczastym zakończeniem. Pokazałem to na filmie poniżej przepisu.
- Garganelli wyłóż na deskę podsypaną semoliną i odstaw na minimum 30 minut do przeschnięcia. Makaron najlepszy jest na drugi dzień, jak dobrze wyschnie. Wtedy dobrze zachowuje kształt po ugotowaniu.
Danie
- Boczek pokrój w 5 mm paski. Wrzuć na zimną patelnię i smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki. Zdejmij je z patelni łyżką cedzakową.
- Por przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie paski. Wrzuć go na tłuszcz wytopiony z boczku i smaż do złotobrązowego koloru na średnim ogniu.
- W międzyczasie nastaw wodę na makaron. Wrzątek dobrze osól i wrzuć garganelli. Makaron gotuj ok. 3-5 minut, aż będzie al dente.
- Na patelnię z porem wrzuć połowę skwarek (resztę zostaw do podania) i wlej chochelkę wody (ok. 100 ml) z grotującego się makaronu. Dodaj starty parmezan oraz podzielony na kawałki ser gorgonzola. Energicznie całość mieszaj, aż sery się roztopią i powstanie gęsty sos.
- Ugotowany makaron wrzuć bezpośrednio na patelnię z sosem i całość dobrze wymieszaj.
- Makaron przełóż na talerze, posyp odrobiną parmezanu i świeżo mielonym pieprzem i podaj z pozostałym boczkiem.
UWAGI
*Jeśli nie planujesz samodzielnego wykonania makaronu, to do tego przepisu dobrze sprawdzą się również penne czy rigatoni.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareJak formować makaron garganelli?