Garganelli alla romagnola

Garganelli alla romagnola

Garganelli alla romagnola to moja kolejna propozycja na pyszne danie z tymi szpiczastymi rurkami makaronowymi. Tym razem przygotowałem je w pomidorowym sosie z dodatkiem włoskich surowych kiełbasek wieprzowych – salsiccia di maiale, które są bardzo popularne w regionie Emilia-Romania.

Samo garganelli to jeden z typowych makaronów dla tej części Włoch. Te ostro zakończone rurki z charakterystycznymi rowkami często goszczą na tamtejszych stołach. Ich nazwa oznacza gardziel kury i pochodzi od słowa garganéi. Początkowo formowano je na grzebieniu do tkania lnu przy pomocy gałązek. Jednakże współcześnie najczęściej korzysta się ze specjalnej deseczki z rowkami zwanej cavarola. Tradycyjnie ten makaron przygotowuje się z ciasta jajecznego (pasta fresca all’uovo), jednakże sam bardzo lubię robić je z semoli (drobno zmielonej mąki z pszenicy durum). Takie ciasto jest bardziej plastyczne i nieco łatwiej formuje się je na deseczce. Można jednak kupić również gotowy makaron garganelli, albo wykorzystać do tego dania inny rodzaj rurek, jak penne, czy też rigatoni.

Samo przygotowanie sosu do garganelli alla romagnola jest bardzo proste. Wystarczy zeszklić cebulę na oliwie i dodać pokrojone kiełbaski wieprzowe. Następnie dolać wino i krojone pomidory, a finalnie doprawić danie świeżą bazylią oraz gałką muszkatołową i podać z parmezanem. Do dania możecie wykorzystać dowolne surowe kiełbaski wieprzowe (zwane we Włoszech salsiccia fresca). Jeśli nie uda Wam się zdobyć włoskich (chociaż polecam poszukać), to nawet nasza poczciwa biała kiełbasa da radę. Tylko musi być surowa.

Zdjęcie - Garganelli alla romagnola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na Garganelli alla romagnola:

Makaron garganelli*:

  • 300 g semoli + do podsypywania
  • 185 ml letniej wody

 

Garganelli alla romagnola:

  • 250 g włoskich surowych kiełbasek wieprzowych – salsiccia di maiale (polecam pikantne)
  • 1 cebula
  • 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • 6 listków bazylii
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Jak przygotować Garganelli alla romagnola?

Makaron garganelli

  1. Do miski wsyp semolę, wlej wodę i wymieszaj widelcem do powstania kruszonki.
  2. Następnie ciasto przełóż na stolnicę i zagniataj przez ok. 10 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do odpoczęcia.
  3. Po tym czasie ciasto podziel na 4 porcje. Delikatnie rozwałkuj, podsyp semolą z obu stron i rozwałkuj na maszynce do makaronu, kończąc na pozycji 4 lub 5.
  4. Otrzymane płaty makaronu ponownie podsyp semolą i pokrój na kwadraty o boku ok. 4-6 cm.
  5. Makaron uformuj na deseczce do gnocchi przy pomocy wałeczka, dobrze dociskając, tworząc cylindryczne rurki ze szpiczastym zakończeniem. Pokazałem to na filmie poniżej przepisu.
  6. Garganelli wyłóż na deskę podsypaną semoliną i odstaw na minimum 30 minut do przeschnięcia. Makaron najlepszy jest na drugi dzień, jak dobrze wyschnie. Wtedy dobrze zachowuje kształt po ugotowaniu.

 

Garganelli alla romagnola

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
  2. Kiełbaski obierz i pokrój je w 3-4 mm plasterki. Wrzuć je na patelnię do cebuli i smaż przez kilka minut, aż wytopi się z nich tłuszcz.
  3. Na patelnię wlej białe wino i poczekaj, aż sos się zredukuje.
  4. W międzyczasie nastaw wodę na makaron. Wrzątek dobrze osól i wrzuć garganelli. Makaron gotuj, aż będzie al dente (domowe garganelli z poprzedniego dnia potrzebują 3-5 minut).
  5. Na patelnię wrzuć odcedzony makaron, wlej pomidory z puszki, dodaj listki bazylii oraz gałkę muszkatołową. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, często mieszając. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  6. Na koniec dodaj parmezan i całość energicznie wymieszaj.
  7. Makaron przełóż na talerze i posyp dodatkową porcją parmezanu.

UWAGI

*Jeśli nie planujesz samodzielnego wykonania makaronu, to do tego przepisu dobrze sprawdzą się również penne czy rigatoni.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Garganelli alla romagnola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów