Frittata ze szparagami
Dziś propozycja obiadowa, pyszne proste danie z wykorzystaniem szparagów. U nas był to szybki obiad, ale idealnie sprawdzi się jako śniadanie.
Składniki:
- 8 szparagów zielonych
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki sera żółtego
- 2/3 szklanki ugotowanego pęczaku (został mi z poprzedniego dnia i postanowiłam go wykorzystać, możecie go pominąć albo zastąpić kaszą jaglaną)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
- olej do smażenia
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię dodajemy szparagi i całość smażymy kilka minut.W międzyczasie roztrzepujemy jajka z mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, wsypujemy ser oraz kaszę i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy aż masa się zetnie. Jeśli macie patelnię której można używać w piekarniku to najlepszą opcją jest upieczenie wszystkiego - ok 15 minut w 180 st. C, albo przelanie całości do naczynia do zapiekania i pieczenie. Smażąc trzeba bardzo uważać by się nie spaliło