Frittata ze szparagami
No i kończy się nam szparagowy sezon. Dla tych szczęśliwców, którzy mają jeszcze w lodówce pęczek, albo zamrozili kilka sztuk, proponuję frittatę, pyszną wersję starego, dobrego omletu.
Frittata to doskonały pomysł na ciepłą kolację, a nawet lekki obiad. Składniki mogą być w zasadzie dowolne- papryka, brokuły, szynka, ser, pieczarki. Lub w wersji de lux- szparagi właśnie. Smacznego! :)
Porcja dla 4 osób.
Frittata ze szparagami Składniki
- szparagi zielone - 1 pęczek
- jajko - 6 szt
- szynka dojrzewająca - 6 plastrów
- szalotka - 1 szt
- śmietanka kremówka - 100 ml
- cheddar - 5 łyżek, tarty
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 1 łyżka
Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Tak oczyszczone pokrój na ok. 2 cm kawałki, odłóż główki na później.
Na patelni przesmaż pokrojoną w paseczki szynkę, dodaj drobno posiekaną szalotkę, zeszklij ją. Dorzuć szparagi, smaż 2 minuty.
Składniki na patelni zalej przyprawioną do smaku mieszanką śmietanki i jaj. Posyp tartym serem, na wierzchu rozłóż główki szparagów. Smaż pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz, aż frittata się podniesie i lekko zarumieni. Możesz też smażyć ją tylko na gazie, kontroluj jednak, aby dno frittaty zbytnio się nie zarumieniło.