Francuskie rogaliki śniadaniowe
„Pyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem orzechowym albo masłem. Co kto woli. U nas ostatnio takie śniadanie jest dwa razy w tygodniu. Jak się nabierze wprawy to naprawdę idzie bardzo sprawnie.
W oryginalnym przepisie do ciasta był dodany tylko jeden gram suchych drożdży. Użyta też była inna mąka (u nas niedostępna). Ja metodą prób użyłam mąki tortowej i zwiększyłam ilość drożdży do czterech gram.”
Francuskie rogaliki śniadaniowe (Źródło przepisu)
Składniki na 8 sztuk:
240g mąki typ 405 1 g suszonych drożdży (dałam 4g) 60 g cukru 80 ml ciepłego mleka 30 ml oleju Kujawski 3 ziarna 1 małe jajko szczypta soli 25 g miękkiego masła do smarowania (ilość orientacyjna)
Przesiać mąkę do miski. Dodać jajko, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, cukier, olej i sól. Wyrobić miękkie, elastyczne (dość klejące) ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie przenieść ciasto na delikatnie oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 50 cm. Posmarować miękkim masłem i złożyć ciasto na pół. Posmarować resztą masła i ponownie złożyć na pół. Otrzymany prostokąt podzielić na cztery mniejsze prostokąty, a każdy z nich na dwa trójkąty. Z każdego trójkąta uformować rogalik. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na całą noc do wyłączonego piekarnika. Rano wyjąć wyrośnięte rogaliki z piekarnika. Rozgrzać go do temperatury 180⁰C. Wstawić rogaliki i piec 15 minut na złoty kolor. Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :) Aronia