Forszmak z pieczarkami

Dzięki szwagierce, w drugi dzień świąt udało mi się wyhaczyć piękne pieczarki. Właściwie jeszcze przed wielkanocą wiedziałam w czym wylądują resztki wędlin, wiedziałam również, że uzupełnieniem tego dania będą pieczarki. Wędliny z kolei w większości dostaliśmy od teściów. Pięknie dziękuję (tzn. syn głównie, wiecie jak jest :)).
A Wy łapcie za noże i także róbcie forszmak.

Zdjęcie - Forszmak z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:
1,5 l wody
600 g różnych rodzajów ugotowanych, upieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, karczku, kiełbasy lisieckiej i małego podudzia z pieczonego indyka)
6 większych pieczarek
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 łodyga selera naciowego
3 ogórki kiszone
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/3 kubka zimnej wody (do zagęszczenia sosu)
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)


Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w półplasterki, seler w plasterki, cebulę w kostkę, wrzucamy do pieczarek, smażymy. Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, dorzucamy do pieczarek razem z rozdrobnionym czosnkiem, znowu smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do forszmaka (najlepiej przez sitko) i znowu mieszamy. Zagotowujemy. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień.


Przepisy z tych kategorii

Kopytka
1

Kopytka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
1

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pasta alla carbonara z kurkami

Pasta alla carbonara z kurkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron z pesto ze szpinaku
1

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Quiche z szynką i pieczarkami
1

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ryż ze szpinakiem
1

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu