Forszmak

Z pół roku temu My był z kumplem w delegacji w Lublinie. Panowie wylądowali między innymi przy potrawie o nazwie forszmak. Moja ładniejsza połowa nastękała się jakie to dobre i dobre i że w ogóle najlepsze na świecie. Po powrocie dostałam zadanie - zrobić to samo w domu. Poszperałam trochę w internetach, poczytałam tu i tam, popytałam trochę My (który przypomniał sobie między innymi, że w zupie pływał kawałek cytryny) i tak oto jest. Muszę Wam powiedzieć, że forszmak wyszedł genialnie. I podobno bardzo przypomina w smaku ten lubelski, a przecież o to chodziło. Zróbcie go koniecznie.

Zdjęcie - Forszmak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1,5 l bulionu drobiowego
800 g różnych rodzajów mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi)
4 ogórki kiszone
1 duża cebula
1 czerwona papryka
1 plaster cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/3 kubka zimnej wody
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 5 porcji)


Mięsa kroimy w kawałki mniej więcej tej samej wielkości, obsmażamy. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy ogórki pokrojone w paski, liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut, pod koniec wrzucamy plaster cytryny. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do forszmaka (najlepiej przez sitko) i znowu mieszamy. Zagotowujemy. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień.



Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z twarogiem (na słodko)
2

Naleśniki z twarogiem (na słod…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą

Zimowa pomidorowa z kminkiem i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce
1

Kurczak zapiekany w musztardow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka

Przepisy z tych kategorii

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek
1

Tosty zapiekane z roladą kozią…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Buraczana focaccia
1

Buraczana focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wytrawne muffiny z papryką, oliwkami, szynką i serem
2

Wytrawne muffiny z papryką, ol…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Trufle czekoladowe
1

Trufle czekoladowe

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Fuczki
2

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
1

Babka ziemniaczana z Supraśla.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami