Forszmak

Zróbmy razem pyszną, rozgrzewającą zupę. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, a jak nie zjecie całej, to radzę ją zawekować.
Do podsmażenia składników polecam olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku 🌾🇵🇱
Składniki na forszmak:
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 300 g kiełbasy (ja miałam chudą, pieczoną)
- 450 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 500 g pieczarek
- 1 cukinia
- natka pietruszki
- 1,5 l wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 niewielkie ogórki kiszone
- przyprawy: po łyżce soli, majeranku, pieprzu ziołowego, papryki ostrej, dwie łyżki papryki słodkiej
Jak ugotować forszmak?
1️⃣ Mięso, kiełbasę i warzywa kroimy.
2️⃣ W garnku rozgrzewamy rzepakowy olej Kujawski, wrzucamy kiełbasę, gdy się zarumieni – to dodajemy cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty.
3️⃣ Dodajemy pokrojone mięso z piersi kurczaka, wszystkie przyprawy i smażymy razem przez kolejne kilka minut.
4️⃣ Dodajemy paprykę, pieczarki, cukinię oraz natkę pietruszki. Smażymy przez 5 minut, a następnie zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.
5️⃣ Po tym czasie dodajemy fasolę, pomidory i ogórki kiszone, gotujemy kolejne 15 minut.
6️⃣ Forszmak, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Porada kulinarna: 🥘✨
Aby forszmak miał bardziej wyrazisty smak i aksamitną konsystencję, zamiast zwykłej wody możesz użyć bulionu warzywnego lub drobiowego. 🍗🥕 Dzięki temu potrawa zyska głębię smaku i będzie jeszcze bardziej aromatyczna!
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis