Focaccia z figami i serem pleśniowym

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wbrew pozorom kontrasty w kuchni lubią się przyciągać. Weźmy na przykład taką słodką jak miód figę, kocha intensywny, słony ser pleśniowy, jak mało kto!

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś więc włoski poczęstunek z figami i serem w rolach głównych, do nich tylko pachnący, świeży rozmaryn plus kilka kropel dobrej oliwy i focaccia idealna gotowa!

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie upiec cienki, chrupiący placek lub rozwałkować ciasto nieco grubiej i upiec bardziej puszystą „pizzę”. Wierzch skropić dodatkowo możecie miodem, który podkreśli słodycz fig i ładnie je przy tym skarmelizuje.

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia najlepsza jest jedzona na świeżo, lekko jeszcze ciepła, ale tego nie muszę dodawać, prawda?:)

Składniki:
  • ciasto:
  • mąka pszenna - 500 g (najlepsza włoska, do pizzy)
  • drożdże instant - 5 g
  • oliwa - 3 łyżki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • woda - ok. 1 i 1/2 szklanki, letnia
  • na wierzch:
  • figi - ok. 5 szt, świeże
  • ser pleśniowy - ok. 150 g, np. gorgonzola
  • rozmaryn - ok. 3 gałązki, świeże
  • oliwa - ok. 2 łyżki
  • pieprz - do smaku, świezo mielony
Przygotowanie:

Ciasto na focaccię/pizzę najczęściej przygotowuję w robocie kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta. Możecie zrobić je też naturalnie ręcznie.

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dolewaj stopniowo letnią wodą tak, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ilość zależy np. od tego, jak wilgotna była użyta mąka i jaki jest jej typ).

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. na wierzchu rozłóż pocięte w plasterki figi oraz pokrusz ser. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem, ułóż gałązki rozmarynu i skrop oliwą.

Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta

Włoskie mini pączki z ricotty…

Beti Beti
kruche babeczki

Saltimbocca alla romana z indyka
1

Saltimbocca alla romana z indy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Taralli neapolitańskie
1

Taralli neapolitańskie

michal michal
Kulinarne etiudy

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tiramisu + film - Jak zrobić
2

Tiramisu + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Dyniowa panna cotta
2

Dyniowa panna cotta

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Smoothie bowl z mango i bananem
1

Smoothie bowl z mango i banane…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kisiel żurawinowy
1

Kisiel żurawinowy

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto bananowe bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto bananowe bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Owsianka z kumkwatem i migdałami

Owsianka z kumkwatem i migdała…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Naleśniki z mascarpone i malinami
1

Naleśniki z mascarpone i malin…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek