Focaccia z figami i serem pleśniowym

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wbrew pozorom kontrasty w kuchni lubią się przyciągać. Weźmy na przykład taką słodką jak miód figę, kocha intensywny, słony ser pleśniowy, jak mało kto!

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś więc włoski poczęstunek z figami i serem w rolach głównych, do nich tylko pachnący, świeży rozmaryn plus kilka kropel dobrej oliwy i focaccia idealna gotowa!

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie upiec cienki, chrupiący placek lub rozwałkować ciasto nieco grubiej i upiec bardziej puszystą „pizzę”. Wierzch skropić dodatkowo możecie miodem, który podkreśli słodycz fig i ładnie je przy tym skarmelizuje.

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia najlepsza jest jedzona na świeżo, lekko jeszcze ciepła, ale tego nie muszę dodawać, prawda?:)

Składniki:
  • ciasto:
  • mąka pszenna - 500 g (najlepsza włoska, do pizzy)
  • drożdże instant - 5 g
  • oliwa - 3 łyżki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • woda - ok. 1 i 1/2 szklanki, letnia
  • na wierzch:
  • figi - ok. 5 szt, świeże
  • ser pleśniowy - ok. 150 g, np. gorgonzola
  • rozmaryn - ok. 3 gałązki, świeże
  • oliwa - ok. 2 łyżki
  • pieprz - do smaku, świezo mielony
Przygotowanie:

Ciasto na focaccię/pizzę najczęściej przygotowuję w robocie kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta. Możecie zrobić je też naturalnie ręcznie.

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dolewaj stopniowo letnią wodą tak, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ilość zależy np. od tego, jak wilgotna była użyta mąka i jaki jest jej typ).

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. na wierzchu rozłóż pocięte w plasterki figi oraz pokrusz ser. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem, ułóż gałązki rozmarynu i skrop oliwą.

Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Jaglanka z sosem Tahini i granatem

Jaglanka z sosem Tahini i gran…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tajski stir fry z indykiem i ananasem

Tajski stir fry z indykiem i a…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa z miodem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik ze  śliwkami

Sernik ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!