Focaccia z figami i serem pleśniowym

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wbrew pozorom kontrasty w kuchni lubią się przyciągać. Weźmy na przykład taką słodką jak miód figę, kocha intensywny, słony ser pleśniowy, jak mało kto!

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś więc włoski poczęstunek z figami i serem w rolach głównych, do nich tylko pachnący, świeży rozmaryn plus kilka kropel dobrej oliwy i focaccia idealna gotowa!

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie upiec cienki, chrupiący placek lub rozwałkować ciasto nieco grubiej i upiec bardziej puszystą „pizzę”. Wierzch skropić dodatkowo możecie miodem, który podkreśli słodycz fig i ładnie je przy tym skarmelizuje.

Zdjęcie - Focaccia z figami i serem pleśniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia najlepsza jest jedzona na świeżo, lekko jeszcze ciepła, ale tego nie muszę dodawać, prawda?:)

Składniki:
  • ciasto:
  • mąka pszenna - 500 g (najlepsza włoska, do pizzy)
  • drożdże instant - 5 g
  • oliwa - 3 łyżki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • woda - ok. 1 i 1/2 szklanki, letnia
  • na wierzch:
  • figi - ok. 5 szt, świeże
  • ser pleśniowy - ok. 150 g, np. gorgonzola
  • rozmaryn - ok. 3 gałązki, świeże
  • oliwa - ok. 2 łyżki
  • pieprz - do smaku, świezo mielony
Przygotowanie:

Ciasto na focaccię/pizzę najczęściej przygotowuję w robocie kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta. Możecie zrobić je też naturalnie ręcznie.

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól i cukier. Dolewaj stopniowo letnią wodą tak, by wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ilość zależy np. od tego, jak wilgotna była użyta mąka i jaki jest jej typ).

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. na wierzchu rozłóż pocięte w plasterki figi oraz pokrusz ser. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem, ułóż gałązki rozmarynu i skrop oliwą.

Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 15 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Cantuccini- włoskie ciasteczka migdałowe
1

Cantuccini- włoskie ciasteczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Wiosenna sałatka z czosnku niedźwiedziego
2

Wiosenna sałatka z czosnku nie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka szpinakowa z cukrem bazyliowym i lukrem z młodego jęczmienia

Babka szpinakowa z cukrem bazy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone ziemniaki z ziołami
3

Pieczone ziemniaki z ziołami

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Suszone pomidory w oleju
1

Suszone pomidory w oleju

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Duszona kaczka z oliwkami – prosty przepis
1

Duszona kaczka z oliwkami – pr…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Makaron z pesto z awokado
1

Makaron z pesto z awokado

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!