Flammkuchen z cukinią i jagodami

Flammkuchen z cukinią i jagodami
Zdjęcie - Flammkuchen z cukinią i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Flammkuchen, alzacka lub niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena.

Zdjęcie - Flammkuchen z cukinią i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
240 g mąki orkiszowej 630
135 g wody
1-2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypania

Składniki na nałożenie:
2 cukinie
125 g jagód
25 g parmezanu
100 g białego serka śmietankowego
pieprz z młynka
1 łyżka oliwy do skropienia
kilka łodyżek rozmarynu

Wykonanie:
  • mąkę z olejem, solą i wodą zamieszać, następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem
  • ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia
  • piekarnik nastawić na 250`C
  • igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce parmezan
  • oba placki posmarować twarożkiem. Posypać posiekanym rozmarynem i połową parmezanu. Ułożyć plastry cukinii. Posypać resztą parmezanu i jagodami. Na koniec posolić i oprószyć pieprzem
  • piec w 250`C 10-12 minut do zrumienienia brzegów
  • wyjąć, skropic oliwą i natychmiast serwować
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Flammkuchen z cukinią i jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów