Fit sernik z rodzynkami
Sernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek.
Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących i zdrowo odżywiających się.
Jeśli z jakichś powodów nie możesz spożywać cukru - ten sernik jest dla Ciebie.
Sernik jest mocno aromatyczny, a to za sprawą skórki z pomarańczy i cytryny. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( tę można pominąć ze względu na cukier ) nadaje mu wyrafinowania.
A jeśli wolicie nieco inny sernik fit - polecam SERNIK BANANOWY
FIT SERNIK
Z RODZYNKAMI
Składniki:
Spód do sernika:
Masa serowa:
Przygotowanie sernika:
1. Daktyle zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle. Wody nie wylewać.
2. Gotowane płatki jaglane zmiksować z namoczonymi daktylami. Jeśli masa była by trudna do zmiksowania, dolać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli.
Do zmiksowanych płatków dodać pozostałe składniki, czyli - cynamon i mąkę kokosową/migdałową. Dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy ( o średnicy 25-26 cm ), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Do misy malaksera przełożyć ser, dodać ksylitol, jajka, jogurt oraz proszek budyniowy.
Całość miksować na wolnych obrotach przez około 7-8 minut.
Na koniec wsypać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszać łyżką.
4. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
Smacznego !
Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących i zdrowo odżywiających się.
Jeśli z jakichś powodów nie możesz spożywać cukru - ten sernik jest dla Ciebie.
Sernik jest mocno aromatyczny, a to za sprawą skórki z pomarańczy i cytryny. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( tę można pominąć ze względu na cukier ) nadaje mu wyrafinowania.
A jeśli wolicie nieco inny sernik fit - polecam SERNIK BANANOWY
FIT SERNIK
Z RODZYNKAMI
Składniki:
Spód do sernika:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub pół na pół woda i mleko )
- 3/4 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 15 daktyli bez pestek
Masa serowa:
- 500 g chudego sera twarogowego ( używam z Biedronki w opakowaniach 250 g )
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 jajka + 5 żółtek
- 100 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( można pominąć ze względu na cukier )
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie sernika:
1. Daktyle zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle. Wody nie wylewać.
2. Gotowane płatki jaglane zmiksować z namoczonymi daktylami. Jeśli masa była by trudna do zmiksowania, dolać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli.
Do zmiksowanych płatków dodać pozostałe składniki, czyli - cynamon i mąkę kokosową/migdałową. Dokładnie wymieszać.
Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy ( o średnicy 25-26 cm ), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Do misy malaksera przełożyć ser, dodać ksylitol, jajka, jogurt oraz proszek budyniowy.
Całość miksować na wolnych obrotach przez około 7-8 minut.
Na koniec wsypać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszać łyżką.
4. Masę serową wylać na przygotowany spód.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
Smacznego !