Fit sernik z rodzynkami

Fit sernik z rodzynkami
Sernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek.
Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących i zdrowo odżywiających się.
Jeśli z jakichś powodów nie możesz spożywać cukru - ten sernik jest dla Ciebie.
Sernik jest mocno aromatyczny, a to za sprawą skórki z pomarańczy i cytryny. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( tę można pominąć ze względu na cukier ) nadaje mu wyrafinowania.
A jeśli wolicie nieco inny sernik fit - polecam SERNIK BANANOWY
Zdjęcie - Fit sernik z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








FIT SERNIK
Z RODZYNKAMI




Składniki:



Spód do sernika:


  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub pół na pół woda i mleko )
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 daktyli bez pestek


Masa serowa:

  • 500 g chudego sera twarogowego ( używam z Biedronki w opakowaniach 250 g )
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 2 jajka + 5 żółtek
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( można pominąć ze względu na cukier )
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 budyń waniliowy




Przygotowanie sernika:







1. Daktyle zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle. Wody nie wylewać.







2. Gotowane płatki jaglane zmiksować z namoczonymi daktylami. Jeśli masa była by trudna do zmiksowania, dolać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli.
Do zmiksowanych płatków dodać pozostałe składniki, czyli - cynamon i mąkę kokosową/migdałową. Dokładnie wymieszać.



Tak powstałą masą wylepić dno tortownicy ( o średnicy 25-26 cm ), uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.





3. Do misy malaksera przełożyć ser, dodać ksylitol, jajka, jogurt oraz proszek budyniowy.

Całość miksować na wolnych obrotach przez około 7-8 minut.


Na koniec wsypać rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wymieszać łyżką.




4. Masę serową wylać na przygotowany spód.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia.
Zdjęcie - Fit sernik z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Fit sernik z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów